Tukipointti

Pää pyörällä palveluviidakossa

Sosiaalipalveluiden järjestelmien monimutkaisuus, vaikeasti ymmärrettävät viranomaistekstit, palveluiden sirpaleisuus – kaikki tämä vaikeuttaa apua tarvitsevien turvautumista yhteiskunnan apuun ja kuluttaa voimavaroja varsinkin silloin, kun niitä on syystä tai toisesta tavallista vähemmän.
Joskus voi tuntua helpommalta jopa jättää tuet tai palvelut käyttämättä kuin taistella oikeudestaan niihin.
Tietoa palveluista ja tuista, joihin yksilö olisi oikeutettu, löytyy harvemmin yhdestä paikasta koottuna eikä palveluohjaus valitettavasti aina toteudu niin kuin sen kuuluisi. Kuulostavatko ongelmat tutuilta?

Niin valitettavasti meistäkin täällä Tukilinjassa. Allekirjoittanut on ollut muutaman vuoden poissa Tukilinjan tukitoiminnan tiimistä tehden toisenlaista sosiaalialan asiakaspalvelutyötä. Tänä aikana olen kuullut paljon tarinoita siitä, miten paljon töitä ihmiset ovat joutuneet tekemään omien oikeuksiensa toteutumiseksi.
Onneksi on vastapainona ollut myös ilahduttavia tarinoita ammattilaisista, jotka ovat hoitaneet asiakkaiden asioita suurella lämmöllä ja auttaneet heitä hakemaan apua oikealta taholta. Eniten minua ovat ihastuttaneet kertomukset siitä, miten asiakas on kohdattu ihmisenä, ei vain asiakkaana.

Tukilinjalta voi painopisteidemme mukaista apua hakea silloin, kun omat toimintarajoitteet häiritsevät arkea eikä varaa hankintoihin itsellä ole. Huolimatta siitä, että lakisääteiset palvelut tuntuvat joskus vaikeasti saavutettavilta, kehotamme kuitenkin kaikkia pitämään kiinni lakisääteisistä oikeuksistaan palveluiden ja apuvälineiden suhteen.
Tämän vuoksi edellytämme osana apurahan hakua tarvittaessa toimittamaan Kelan tai kunnan vammaispalveluiden päätöksen siitä, osallistuvatko ne Tukilinjalta haettavan apurahakohteen tukemiseen. Tätä tietoa tarvitaan, jos haettava apuraha kohde on sellainen, että yhteiskunnan tulisi se lain mukaan kustantaa.

Muistattehan myös, että me täällä tukitoiminnassa haluamme todella mielellämme kuulla kokemuksianne ja nähdä kuvia siitä, miten Tukilinjan myöntämä tuki on vaikuttanut elämäänne! Laitetaan yhdessä hyvä kiertämään julkistamalla positiivisia tarinoita.

Saija Huurinainen
Tukitoiminnan koordinaattori