On taas se aika vuodesta, kun oppilas- ja opiskelijaryhmät lähtevät luokkaretkille ja leirikouluihin ennen kesälomia. Tukilinjassa tämä näkyy yhteisö- ja yhteistyöapurahojen lisääntyneenä hakumääränä. Kouluvuotta piristävät, uusia taitoja ja tietoja kasvattavat opintoretket ovat yksi yleisimmistä yhteisöapurahojen hakukohteista meillä.
Tukilinja tukee elämän opiskelua koulun ovien ulkopuolella myöntämällä hankkeille erisuuruisia, niiden kuluihin suhteutettuja apurahoja. Tavoitteenamme on pienentää erityistä tukea tarvitsevien koululaisten perheiden omavastuuosuuksia retkien kuluista. Syynä on se, että nämä oppilaat jos ketkä tarvitsevat kokemusperäistä oppimista ja elämänpiirin laajentamista. Kun matkalle lähtee joukko erityisoppilaita apuvälineineen ja avustajineen, ovat opintoretken kulut kuitenkin yleensä tavallista korkeammat. Vanhempien voimavarat luokan varainhankintaan saattavat myös olla vähäisemmät, kun perheen arki on tavallista haastavampaa.
Luokkaretket ovat usein jonkin luokkayhteisön vuosien yhteisen taipaleen päätösmatka, johon ehdottomasti halutaan osallistua. Joillakin kouluilla ja opettajilla on resursseja tarjota tällainen ikimuistoinen retkipäivä tai matka opintoryhmälleen jopa vuosittain. Useimmissa kouluissa se on kuitenkin oppilaille kertaluonteinen kokemus. Koska tukivaramme ovat rajalliset, pyydämmekin oppilasryhmien matka-apurahahakemuksiin jatkossa liitteeksi aina osallistujaluettelon. Näin varmistamme, että tuki jakaantuu tasaisesti ja jokaisella olisi mahdollisuus saada Tukilinjan retkituki ainakin kerran.
Yhteisöapurahoja myönnetään nykyään paljon myös tapahtumiin, joita yhteisöt ja yhdistykset järjestävät joko jäsenistölleen tai kaikille avoimina. Tällaisia tapahtumia ovat viime aikoina olleet esimerkiksi AD(H)D voimavaraksi -vertaisviikonloppu, viittomakieltä opiskelevien Viito!-päivät sekä 13 yhdistyksen yhteinen Harvinaisten sairauksien päivä Turussa.
Tapahtumajärjestelyihin myönnetyt apurahat on usein kohdennettu markkinointikuluihin tai tilavuokriin, joskus myös vierailevien esiintyjien palkkioihin tai matkakuluihin. Jäsenistölle suunnatuissa tapahtumissa niillä madalletaan osallistumiskynnystä pienentämällä omavastuuosuutta.
Mikäli suunnittelette tällaista tapahtumaa omalla alueellanne, haluan muistuttaa että voitte kutsua Tukilinjan tukitoiminnan mukaan esittelemään tukitoimintaamme jäsenistöllenne ja alueen perheille. Pian pakkaamme taas laukut täyteen tukitoiminnan esitteitä ja pikku messulahjoja, ja käännämme auton nokan kohti keväistä Järvenpäätä. Siellä järjestetään 16.4. kaikille avoimet Keski-Uudenmaan Vammaismessut.
Aurinkoista kevättä!
Sanna Nupponen
Tukitoiminnan koordinaattori
Yhteisö- ja yhteistyöapurahat
P.S. Hauskoja, messulahjoiksi sopivia tuotteita etsitään parhaillaan Tukilinjasta tuotteeksi -kilpailussa. Osallistu joko yksin tai oman yhteisösi kanssa. Messulahjoja näpräämällä voitte esimerkiksi kartuttaa retkikassaanne!