Blogilinjalla: Toni

Musiikin tekemisestä

Ajattelin tässä tämän viikon toisessa blogauksessa kertoa siitä miten itse teen musiikkia.

Tuotan ja teen musiikkia tietokoneella eli en siis soita mitään fyysisiä instrumentteja itse. Käytän musiikin tekemiseen Tukilinja Ry avustuksella hankittua MPC 2.0 ohjelmaa ja virtuaali-instrumentteja ja paria muuta itse hankittua vst pluginia. Näistä hankinnoista tärkein oli tietysti MPC 2.0 ohjelma.

Tammikuussa 2022 aloitin musiikin tekemisen saman ohjelman ilmaisversiolla, MPC Beatsilla. Tosin ilmaisversion rajoitukset tulivat vastaan äkkiä ja kun tarve uuden ohjelman hankkimiseen tuli, kuulin tukilinjasta ja loppuvuodesta laitoin heille hakemuksen. Tässä sitä nyt ollaan ja musiikkia on tehty uudella ohjelmalla.

Käytän aikaa lähes päivittäin musiikin tekemiseen ja se on myös se mihin käytän ajallisesti eniten eri viihde asioista esim tv ja tietokonepelit, ne ovat jääneet vähemmälle tämän musiikki harrastuksen myötä.

En myöskään käytä rumpukoneita / samplereita laitteina, osa löytyy MPC ohjelman vst lisäosina. Musiikkia teen käyttämällä hiirtä ja näppäimistöä en ole käyttänyt midi ohjaimia kuten koskettimia tai rumpupadeja ainakaan vielä.

Kappaleet joita olen tehnyt ovat ilman laulua tai räppejä eli luokiteltuna ovat instrumentaaleja. Suurilta osin oma tuotanto on viulu instrumentaali hiphoppia mutta olen tehnyt myös edm kategoriaan luokiteltua musiikkia.

En aina uutta kappaletta tai kappale pohjaa aloittaessani tiedä minkälainen lopputulos tulee olemaan, kappale rakentuu osa osaltaan, pala palaltaan kuten palapeli. Ideoita siitä mitä ja miten kappale kehittyy tai jatkuu / muovautuu tulee siinä tilanteessa ja sillä hetkellä kun teen musiikkia.

Olen rikkonut myös perinteisia genre eli musiikkityyli / alatyyli lajeja erilaisilla rumpu ja melodia tempuilla jolloin olen saanut luotua omaa tyyliäni musiikillisesti. Oma tyylini koostuu pääosin kahdesta asiasta, ohjelmistoista joita käytän + virtuaali-instrumentit ja niitten soundit eli miltä ne kuulostavat ja toinen asia on se miten teen esim viulu ja sello melodioita ja tiettyjä rumpu sekvenssejä.

Uskon että olen saanut luotua sellaista äänimaisemaa josta paljon kappaleitani kuunnelleet voivat jatkossa tunnistaa minut. Musiikki harrastuksesta on tullut minulle todella tärkeä asia ja tykkään siitä koska se on luovaa tekemistä, tässä linkki yhteen uuteen kappaleeseen https://soundcloud.com/totska/newbooms-1

kevät terveisin, Toni S.