Blogilinjalla: Toni

Edm

Edm eli elektroninen tanssimusiikki jota soitetaan usein yökerhoissa, klubeissa ja radioasemilla, on yksi nykypäivän suosituimmista genreistä eli musiikin tyylilajeista.

Edm genrenä voidaan jakaa karkeasti kahteen eri alalajiin, eli 4/4 tahdissa kuten tekno ja trance. Toinen alalaji on rikkonaiset tahdit kuten breakbeat, elektro ja dubstep.
Edm musiikkia tuotetaan elektronisilla laiteilla kuten syntensisaattorit, samplerit, rumpukoeet ja tietokone.

Elektronisen musiikin vallankumous tapahtui 90- luvulla tietokoneiden kehittyessä jlolloin kuka tahansa pystyi tekemään tälläistä musiikkia, ilman kalliita fyysisiä laitteita.
Omasta lapsuudesta/nuoruudesta muistan että suosittuja ohjelmia tuossa 90 luvun puoli välin aikaan olivat ns. tracker ohjelmat.

Tässä kuva sen ajan suosituimmasta pc koneilla toimivasta tracker ohjelmasta, Fast Tracker 2. Kyseisellä ohjelmalla en itse aikoinaan juurikaan tehnyt musiikkia.

Ohjelmat perustuivat sampleihin, erilaisiin ääniin tai melodiapätkiin joita soitettiin eri nuoteista. Myös nykyohjelmat toimivat osittain samalla periaatteella mutta esimerkiksi äänen laatu ja muu on nykypäivänä huippuluokkaa verrattuna 90 luvun tasoon

Ohjelmat ovat huimasti kehityneet vuosikymmenien saatossa ja nykyään esimerkiksi virtuaaliset instrumentit ovat jo niin hyvin mallinnettuja että voisivat käydä oikeasta instrumentista. Ja nykyohjelmilla pystyy myös nauhoittamaan ääntä kuten laulua ja oikeita instrumentteja joka aikoinaan oli lähes mahdotonta. Lisäksi kanavia / raitoja voi olla lähes äärettömästi.

Lisäksi linkki youtubeen jossa omasta mielestäni yksi parhaista trackerilla tehdyistä kappaleista.

 

Ei muutakuin trackerit tulille, Terveisin Toni S.