Blogilinjalla: Toni

Hiphop

New Yorkin Bronxissa syntynyt alakulttuuri johon kuuluu seuraavia eli alalajeja MC, DJ työskentely, Breakdance, Beatboxaus ja Graffitimaalaus ( lisäksi tagaaminen )

Tyylisuuntaan kuuluu rennot vaatteet, usein ylisuuret housut ja paidat. Lisäksi korut eli bling bling kuuluu osana vaatetusta.

Hiphop musiikki eli biitit ovat usein rumpukoneilla, samplereilla ja/tai tietokoneella tehtyjä. Samplaaminen tarkoittaa esimerkiksi toisen kappaleen melodian käyttämistä uudelleen. Suosittuja laitteita hiphop musiikin tuottamisessa ovat olleet Akai MPC tuoteperheen samplerit, lisäksi tiettyjen samplereiden ja rumpukoneiden käyttö on luonut tietynlaisen soundin, eli musiikillisesti tunnistettavat elementit.

MC eli Master of Ceremony, suomeksi seremoniamestari joka räppää eli puhelaulaa runomuotoisia riimejä.

DJ eli Disc Jockey, soittaa musiikkia kun MC:t räppäävät ja/tai Freestyle battle tyylisissä eventeissä. Hiphop DJ osaa myös skrätsätä, eli tuottaa tietynlaista ääntä, yleensä vinyyli soittimilla, tauottaen ja leikatan ääntä crossfaderilla.

Breakdance eli katutanssi. Tanssijoita kutsutaan B-Boy tai Flygirl nimillä, Breakdanceen kuuluu erilaiset tanssikuviot joita tanssijat esittävät. Tanssiin liittyviä eri kuviota ovat mm. Toprock, eli seisoen tehtävät askelkuviot, lattialla tehdyt eli footwork, powermovit eli pyörivät liikkeet ja freezit eli pysähdykset tiettyihin asentoihin.

Beatboxaus, rumpujen ja muiden instrumenttien matkiminen suullisesti, käyttäen omaa ääntä.

Graffitit, alakulttuuriin kuuluvia seinämaalauksia, esim junissa ja rakennuksissa. Tähän kategoriaan liittäisin myös tagaamisen, eli lyhyen ns. “artisti” eli tagin, sotkeminen paikkoihin.

Graffiteissa ja Tageissa olennaista on myös omien “aakkosten” eli kirjaintyylien käyttö, tagaajat ja graffiti maalaajat itse kehittävät siis omat “aakkoset” joilla tageja tehdään.

Itse näistä osa-alueista ainoastaan Hiphop musiikin eli biittien tekeminen on tuttua, muita alalajeja en ole harrastanut. Tykkään kyllä katsoa battle rappeja ja beatboxausta Youtubesta. Hiphop musiikkia teen itse pääsääntöisesti MPC 2.0 ohjelmalla ja parilla lisäosalla, itse koen että fyysisten samplereiden ja rumpukoneiden käyttäminen tietokone ohjelman sijaan on liian hankalaa, kallista ja teknisesti liian rajoittunutta. MC touhuja eli räppäämään en itse ole alkanut, koen että oma osa-alueeni tästä alakulttuurista on musiikin tekeminen, ehkä myös koti dj:nä toiminen.

Kevät terveisin, Toni S.