Blogilinjalla: Eveliina

Arjen jutskia!

Tänään avustajan kanssa kävimme kaupassa. Pystyn kyllä käymään kaupassa itsenäisesti, mutta kun tuotteita on ylähyllyllä ja ostan enemmän kerralla tarvitsen apua. Avustaja on tärkeä apu sillä pituuteni takia en yletä ylähyllyille, se on ongelma niin ruoka- ja vaatekaupoissa kuin kotona. Vaatekaupassa ongelma on myös pukukopit. Kaupat joissa pukukopin verho kiinnitetään yläkulmasta, on mahdotonta minun laittaa kiinni. Verhot on muutenkin hankalat, parhaat pukukopit ovat ovelliset sekä inva- pukukopit, sellaisia on muutamissa kaupoissa.

Halusin tehdä ruoaksi perunamuussia ja lihapullia kermaviili kastikkeella. Tällä kertaa en halunnut syödä eineksiä, joten tarvitsen avustajan apua ruon laitossa. Teemme ruuan yhdessä koska minusta on kivaa osallistua ruoan tekoon, mikään ei maistu paremmalta kuin itse tehty ruoka. Työnjako on seuraava: Avustaja hoitaa perunateatterin ja minä teen lihapullat ja kermaviilikastikkeen. Avustaja laittaa lihapullat uuniin sekä ottaa pois ja minä syön!

Tarvitsen apua myös muissa kotitöissä, esimerkiksi lakanoiden vaihto onnistuu minulta… tai miten sen nyt ottaa. Jokaisella on varmasti oma tekniikka pussilakanan laittoon, kuten myös minulla. Hyppään lakanan sisään ja asettelen peiton sisältäpäin! Hommassa tulee kuuma ja siinä on riski että pussilakana repeää, joten annan avustajan tehdä sen. Tyynyliinan laitto on helppo!

Olen onnekas kun löysin nykyisen asuntoni. Asunto on yksityisen vuokranantajan eikä sinne kovin isoja muutostöitä voi tehdä, eikä onneksi tarvinnutkaan.
Keittiössäni on paljon alakaappeja joten ylähyllyjä tarvitsen harvoin. Mutta joitakin pieniä muutostöitä on tehty, kuten vessan peilikaappia on laskettu alaspäin. Tämä asunto on loistava sijainiltaan, sopivan kokoinen ja muutenkin toimiva sekä minulle sopiva.

Opiskelu aikoina kokeilin asuntola elämää jossa apu oli aina läsnä mutta hurja vahtiminen oli liikaa. Tarvitsin enemmän omaa tilaa joten muutin omilleni enkä ole katunut sitä päivääkään. Ensimmäinen asunto rivitalossa mietitytti pihatöiden kuten lumitöiden takia mutta kaikkeen löytyy aina keinot. Onneksi lähellä asui sukulaisia sekä minulla oli ihanat naapurit. Naapurini esimerkiksi kolasi lumet oveni edestä aamuin illoin. Olen muuttanut muutaman kerran ja aina minua on onnistanut naapureiden kanssa. Onneksi on vielä ystävällisiä ihmisiä ja olen saanut heitä samaan rappuun kanssani.

Parasta itsenäisessä asumisessa on se kun voit itse päättää päivän rytmin. Vaikka en pysty kaikkeen itse, haluan säilyttää itsenäisyyteni ja että pärjään myös yksin. Apua saa kun uskaltaa pyytää, eikä kaikkea tarvitse tehdä itse.