Tukipointti

Kaksi koululaista pelaa korttia junan makuuvaunun alasängyllä leirikoulumatkalla

Yhteisöllistä tukea

Tukilinja tukee vammaisia ja toimintarajoitteisia henkilöitä paitsi henkilökohtaisten apurahojen, myös pienille yhteisöille myönnettyjen apurahojen kautta. Näiden apurahojen osuus kokonaistuesta on melko pieni, mutta niiden vaikutus on kokoaan suurempi: yhteisöapurahojen kautta tukemme voidaan jakaa helpottamaan koko kyseisen yhteisön toimintaa.

Syksyllä 2020 myönsimme yhteisöapurahan Mahdollisuus Lapselle ry:n perustaman digipeliryhmän toimintaan. Tässä pienryhmässä pelataan nuorten kiinnostuksen mukaisia pelejä ja tutustutaan netissä toimiviin peliyhteisöihin. Idea ryhmän perustamiseen lähti siitä, kun huomattiin, ettei erityistä tukea tarvitseville pelaajille ollut omaa pelaajayhteisöä, jonka kautta olisi turvallista ja sujuvaa osallistua netin peliympäristöihin.

Apurahalla ryhmälle ostettiin tietokoneen osat, joista osallistujat kasaavat asiantuntevassa ohjauksessa itse toimivan laitteen käyttöönsä. Kokoamisen aikana opitaan kärsivällisyyttä ja tiimityötä. Pelaaminen itsessään kehittää sekin elämässä tarvittavia tärkeitä taitoja, kuten keskittymiskykyä, yhteistyötaitoja ja kykyä noudattaa sääntöjä.

Moni pieni yhteisö tarvitsee tukea jo toimintansa käynnistämiseen ennen pitkäaikaisemman rahoituksen varmistumista. Esimerkkinä tästä on Salosta käsin toimiva Ihme ja Kumma Tuki ry, joka tarjoaa nuorille monipuolisia mahdollisuuksia työharjoitteluun, palkkatyöhön ja opiskeluun.

Toiminnan käynnistyessä vuonna 2015 ei pysyvästä rahoituksesta ollut vielä tietoa. Hyvin alkuun lähteneestä toiminnasta vakuuttuneena Tukilinja myönsi Ihme ja Kummalle loppuvuodesta 2015 Vuoden Toimija -yhteisöapurahan. Tämä mahdollisti toiminnan jatkumisen. Nyt yhdistyksellä on käytössään yhteisöllinen kaupunkiolohuone, ja se voi tarjota työmahdollisuuksia nuorille paitsi leipomo- ja catering-toiminnassa myös mediastudiossa ja omassa paikallisradiossa.

Tällä hetkellä Ihme ja Kummalla on muitakin tukijoita ja uusia, innovatiivisia hankkeita. Viime vuonna se sai esimerkiksi hankerahoituksen toimintaansa Euroopan sosiaalirahastolta ja Suomen valtiolta. Yhdistykseen voi jatkossa tutustua myös tulossa olevan tosi-tv -ohjelman kautta.

Viimeiseksi haluaisin esitellä yhden suositun kohteen yhteisöapurahoillemme: luokkaretket. Niiden kautta tuemme käytännön oppimista, ja niillä edistetään myös vammaisten lasten ja nuorten yhteiskuntaan osallistumista.

Luokkaretkien varainhankinnassa erityisoppilaiden perheet ovat tavallista haasteellisemmassa asemassa jo lisääntyneiden arjen haasteiden vuoksi. Matkakustannukset nousevat näillä luokkaretkillä myös monesti tavanomaisia matkakuluja korkeammiksi. Apurahat tulevat siis hyvään tarpeeseen!

 

Sanna Nupponen

Tukitoiminnan koordinaattori

Yhteisö- ja yhteistyöapurahat