Tukipointti

Tutki ja kysy!

ISONA OSANA TOIMENKUVAANI Tukilinjassa on avustaa apurahojen hakijoita tietoteknisissä asioissa, usein jo ennen hakemista. Yleisin neuvontatilanne on nimittäin se, kun hakija soittaa ja tiedustelee, millaista tietokonetta hänen kannattaisi hakea, että saisi myönteisen päätöksen. Tässä on jo lähdetty hieman väärään suuntaan, koska hakijanhan tulisi hakea sellaista laitetta, jota hän tarvitsee.Seuraava kysymykseni usein onkin: Mihin aiot tietokonetta käyttää?

Monesti vasta puhelun aikana hakijalle selviää, että hänen tarpeisiinsa se mielessä häämöttävä markkinoiden hienoin tietokone olisi melkoisen ylimitoitettu. Kannattaa myös miettiä, paljoko haluaa maksaa brändistä. Esimerkiksi yhden Applen läppärin hinnalla saa 2–3 peruskannettavaa. Jos käyttötarve ei enempää vaadi, apuraha mitoitetaan peruskannettavan mukaan. Monesti hakemuksen liitteenä on pelkkä laitetarjous jostain elektroniikkaliikkeestä, mutta ei selvitystä käyttötarpeesta. Joskus esitetty laite ei myöskään täsmää siihen, mitä hakija kertoo tarvitsevansa tai millaista laitetta asiantuntija on hänelle suositellut. Tämä tietää hakijalle lisätyötä, koska joudumme lähettämään hänelle lisäselvityspyynnön.

KUN LAITETTA TARVITAAN lähinnä asiointiin ja yhteydenpitoon tuttujen kanssa, voi hyvä vaihtoehto olla myös helposti mukana kulkeva tablettitietokone tai älypuhelin. Jos kyseessä on opiskelukäyttö, kehotan kysyjää selvittämään oppilaitoksesta, mitkä ovat tietokonevaatimukset hänen opiskelemallaan linjalla. Eri aloilla on eri laitevaatimukset! Lisäksi on hyvä selvittää, mitä laitteita ja ohjelmistojen käyttölisenssejä oppilaitos tarjoaa opintoja varten. Esimerkiksi 3D-suunnittelu ja videoeditointi vaativat tietokoneelta reilusti tehoa sekä prosessorin että näytönohjaimen osalta. Tässä tilanteessa vaativammat opintoprojektit kannattaa tehdä oppilaitoksen laitteilla, ellei tahdo sijoittaa omaan laitteistoon useampaa tuhatta euroa. Muusta opiskelusta kun suoriutuu jo reilusti alle tuhannen euron kannettavalla tietokoneella.

JOSKUS TIETOKONEELTA VAADITAAN erityisiä ominaisuuksia. Ne eivät välttämättä liity tehoon, vaan esimerkiksi fyysiseen kokoon, painoon tai kolhunkestävyyteen. Neuvonnassa voi silloin vierähtää tuntikin, kun käymmme hakijan kanssa läpi eri tietokonemalleja sekä tabletin ja kannettavan tietokoneen ominaisuuksia. Valinnan varaa löytyy nykyään myös niiden yhdistelmistä, 2-in-1 tietokoneista, joissa näytön voi irrottaa näppäimistöstä tai käyttää sitä kuin tablettia. Tablettejakin löytyy jo 7 tuuman mineistä aina 13-tuumaisiin asti. Me autamme joka tapauksessa hakijaa löytämään sen oikean laitteen juuri hänen käyttötarpeeseensa.

Timo Kähkönen
IT-koordinaattori