Tukipointti

Tukitoiminta kasvaa

Tukitoiminnan puhelin on soinut kuluneen kesän aikana tavallista useammin. Hakemuksia tulee tällä hetkellä lähes kolminkertainen määrä vuoteen 2011 verrattuna, jolloin aloitin tukitoiminnassamme työskentelyn.

Yhä useammat ihmiset ovat löytäneet Tukilinjan esimerkiksi eri yhteistyöverkostojen kautta. Hakemisen helpottuminen – sähköinen hakukaavake sekä kohdekohtaiset hakuohjeet – on sekin varmaan kasvattanut hakemusmääriä. Mutta hakemukset ovat myös monipuolistuneet: Tukilinjalta haetaan entistä enemmän esimerkiksi yrittämisen ja ammattimaisen harrastamisen apurahoja. Yhteistyöverkostojemme kautta olemme nykyään mukana myös monenlaisessa tasa-arvoa tukevassa toiminnassa, kuten vammaisten päivän DiDa-juhlan järjestämisessä Helsinkiin, Ruoholahden kauppakeskukseen 3.12.

Työtä siis riittää, ja meille hakemuksia lähettäneet tai tänne soittaneet ovat ehkä huomanneet, että puheluihin ja viesteihin vastaa nyt kolme henkilöä: tukitoiminnan koordinaattori Kirsi Tuovinen keskittyy yksityishenkilöiden hakemuksiin. Myös Sanna Nupponen käsittelee yksityishenkilöiden hakemuksia, vaikka vastaakin yhä pääasiassa yhteisö- ja hankeapurahojen käsittelystä. Itse palasin vanhempainvapaalta keväällä, ja kesällä tulin toden teolla mukaan yksityishenkilöiden hakemusten käsittelyyn.

Paluu tukitoimintaan on ollut mielenkiintoista. Vaikka minua täällä odottaneet työt ovatkin samoja, on työn luonne silti muuttunut: yksinäisestä hakemusten käsittelystä on tullut tiimityötä.

Onneksi meillä kaikilla on jo pitkä kokemus tukitoiminnasta ja sen mukanaan tuomaa näkemystä. Teemme parhaamme, että hakijat tulisivat tasapuolisesti kohdelluksi ja että myös ohjaaminen oikeiden palveluiden piiriin toteutuisi silloin, kun Tukilinja ei ole se oikea tukea myöntävä taho.

Meitä on täällä näin monta, jotta kykenemme käsittelemään hakemukset kohtuullisessa ajassa. Hakemuksen lähettäneet joutuvat kuitenkin varautumaan aiempaa pidempiin käsittelyaikoihin. Siitä, kun hakemus kaikkine tietoineen on saapunut tukitoimintaan, voi kulua kolmekin kuukautta ennen kuin Tukilinjafoorumi tekee päätöksensä. Hakijoilta kysytään nyt kärsivällisyyttä, ja hakemus kannattaakin jättää hyvissä ajoin.

Esimerkiksi kilpaurheilumatkoille tai luokkaretkille lähtijöitä suositellaan lähettämään tukihakemuksensa ainakin kolme kuukautta ennen suunniteltua matkaa, ja hakemusohjeet kannattaa lukea tarkasti läpi, jotta kaikki tarvittavat liitteet ovat heti matkassa.

Vaikka tukivarat ovat tähän saakka riittäneet siihen, että olemme pystyneet tukemaan ainakin kaikkia painopisteidemme mukaisesti ensisijaisia hakijoita, emme ole pystyneet palvelemaan heitä yhtä rivakasti kuin takavuosina. Syynä on se, että yhä useampi tukea tarvitseva on löytänyt Tukilinjan apurahat.

Tämä on tärkeä viesti myös lehden tilaajille eli teille, joilta varat apurahoihin tulevat. Tukeanne todella tarvitaan!

 

Työhönpaluuterveisin,

Sara Liukkonen, tukitoiminnan koordinaattori