Tukipointti

Tuen määrä kasvoi vuonna 2015

Tukilinjan apurahoja myönnettiin viime vuonna 598 959 euroa, mikä on enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Edellisenä vuonna tukisumma oli 526 000 euroa joten kasvua on yli 70 000 euroa. Te Tukilinjan tilaajat olette tehneet tämän mahdolliseksi aikana, jolloin tukihakemusten määrä on merkittävästi kasvanut Suomen talouden tilan näkyessä myös vammaisten ihmisten arjessa. Lämpimät kiitokset teille!

Tuki jakaantui tasaisesti eri puolille Suomea ja suurin osa siitä kohdistui vähävaraisille yksityishenkilöille. Noin kaksi kolmasosaa tuesta myönnettiin edelleen tietotekniikan hankkimiseen opiskelua ja erilaista verkkokäyttöä varten. Tämä tuntuu olevan pysyvä tukikanava, jonka kautta vammaiset ja toimintarajoitteiset ihmiset pääsevät entistä paremmin mukaan yhteiskunnan toimintoihin. Siitä, miten it-välineisiin kohdistuva tuki on jakautunut, kertoo tarkemmin it-koordinaattori Timo Kähkönen Tukilinja-lehdessä 1/2016.

Vammaryhmistä tuimme mielenterveyskuntoutujia ja kehitysvammaisia suhteessa enemmän kuin muita vammaryhmiä. Syynä on se, että nämä ryhmät ovat toimintarajoitteisista henkilöistä taloudellisesti heikoimmassa asemassa.

Uudeksi tukimuodoksi kehitimme vammaisliikunnan Startti-stipendit, joita aloimme jakaa kahdesti vuodessa yhteistyökumppanimme Suomen Vammaisurheilu- ja liikunta VAU ry:n kanssa. Niillä helpotamme toisaalta liikuntaharrastukseen ryhtymistä, toisaalta aktiivisten nuorten urheilijoiden alkutaivalta. Startti-stipendejä myönnetään sekä yksittäisille harrastajille että heidän seuroilleen ja yhdistyksilleen. Viime vuonna niitä jaettiin yhteensä 30 000 euroa. Hakemukset ottaa vastaa ja käsittelee VAU ry, mutta stipendipäätökset teemme yhdessä.

Helmikuussa avautuivat Tukilinjan uudet nettisivut, joissa helppokäyttöisyys ja uudet viestinnän keinot on nostettu etusijalle. Tuenhakijoita helpottamaan sivuilla otettiin käyttöön sähköinen hakulomake, joka mahdollistaa hakemuksen ja sen liitteiden lähettämisen suoraan nettisivuilta käsin. Perinteisesti postitettuja hakemuksia otamme myös edelleen vastaan, mutta suurin osa hakemuksista saapuu nykyisin sähköisessä muodossa. Vuoden aikana hakijoiden määrä on kasvanut, mutta olemme onneksi kyenneet tähän kasvavaan tukitarpeeseen vastamaan.

Kuluneen vuoden aikana on tukitoiminnassa ollut henkilövaihdoksia. Yksityishenkilöiden apurahahakemuksia on tammikuusta alkaen hoitanut Kirsi Tuovinen. Yhteistyöapurahoja hoitava Sara Liukkonen jäi kesällä äitiyslomalle ja hänen tehtäviään hoitaa nyt vanhempainvapaaltaan palannut Sanna Nupponen.

Meihin työntekijöihin saa nyt yhteyden myös blogiemme kautta. Tukipointti-blogissa kerromme kaikille kiinnostuneille tukitoiminnan ajankohtaisista asioista. IT-koordinaattori Timo Kähkönen perusti myös syksyllä oman Digimaailmassa-bloginsa, jossa hän kertoo, mitä digi- ja it-maailmassa tapahtuu. Käykäähän katsomassa, mitä työhömme kuuluu! Otamme mielellämme vastaan myös kysymyksiä ja kommentteja.

Tukitoiminnan työntekijät osallistuivat vuoden aikana tapahtumiin, joissa oli mukana sekä asiantuntijoita että tuen hakijoita ja saajia. Kerroimme ammattilaisille toiminnastamme ja kuulimme monia iloisia tarinoita tukea saaneilta. Tällaisia tapahtumia olivat Autismin talvipäivät Lahdessa, Vammaispalveluiden neuvottelupäivät Helsingissä, Erilainen oppija vauvasta ikäihmiseen -messut Lohjalla, Erilaisen oppimisen hullut päivät Helsingissä ja Apuvälinemessut Tampereella.

Juhlimaankin ehdittiin. Kesäkuussa Tukilinja kutsui yhteistyökumppaninsa ja henkilöstönsä jazz-muusikko Kalle Salosen musiikkiesitykseen, joka järjestettiin osana esteetöntä vammaiskulttuurifestivaalia Cross Overia. Saloselle myönnettiin vuonna 2014 Tukilinjan ja Kynnys ry:n yhdessä myöntämä Vimma-vammaiskulttuuripalkinto. Samassa tilaisuudessa jaettiin myös lämpimäiskappaleita ulkoasultaan kokonaan uudistuneesta Tukilinja-lehdestä.

Vuosi 2016 on Tukilinjalle juhlavuosi, sillä lehti ja tukitoiminta täyttävät joulukuun alussa 20 vuotta. Tämän kunniaksi aiomme nyt selvittää työmme tuloksia ottamalla kyselytutkimuksen muodossa yhteyttä Tukilinjan tukea saaneisiin henkilöihin. Kerromme tuloksista Tukilinja-lehdessä tulevana syksynä.

Kirsi Tuovinen
Tukitoiminnan koordinaattori

Kuvateksti: Apuvälinemessuilla kerroimme Tukilinjan apurahoista, ja messuvieraat äänestivät valokuvauskilpailun osallistujista suosikkinsa.