Tukipointti

Piirroskuvassa nainen ruokapöydän ääressä. Pöydällä on ruudullinen pöytäliina, tietokone ja kuppi kuumaa.

Testamentilla vaikutat maailmaan

Testamentti on tapa tukea maailman kehittymistä omien arvojensa mukaiseen suuntaan, ja usein lahjoittaminen kohdistuu silloin järjestötyöhön. Muualla maailmassa järjestöt kattavatkin testamenttilahjoituksilla jopa 20–30 prosenttia toiminnastaan. Suomessa testamenttilahjoitusten osuus on kuitenkin vain noin 5 prosenttia yleishyödyllisten yhteisöjen varainhankinnasta.

Syynä ei ole myötätunnon puute: Suomalaiset ovat varsin aktiivisia hyväntekijöitä ja jopa 70 prosenttia meistä osallistuu tavalla tai toisella hyväntekeväisyyteen. Taloustutkimuksen vuonna 2016 teettämän tutkimuksen mukaan kuitenkin vain noin prosentti suomalaisista koki testamenttilahjoittamisen itselleen mieluisaksi tukimuodoksi.

 

Tukilinja-säätiö on mukana Vastuullinen Lahjoittaminen ry:n Hyvä Testamentti -kampanjassa, jonka tarkoituksena on muuttaa testamenttikulttuuria Suomessa. Kampanjassa levitetään tietoa testamentin tekemisestä ja mahdollisuudesta tehdä tätä kautta lahjoitus itselle tärkeään kohteeseen. Testamentin laatimista ei tarvitse nähdä ikään sidottuna asiana. Se voi yhtä hyvin olla osa oman elämän ja vaikuttamisen aktiivista suunnittelua.

Testamentin voi laatia periaatteessa kuka tahansa, mutta niin Tukilinja-säätiö kuin Hyvä Testamentti -kampanjakin suosittelevat asiantuntijan käyttämistä – myös siinä tilanteessa, ettei perittävää omaisuutta olisi paljon. Asiantuntijan käyttämisestä syntynyt kustannus on joka tapauksessa pieni ja sillä voidaan säästyä mahdollisilta perheen ja suvun perintöriidoilta ja jopa oikeusprosesseilta.

Asiantuntijan löydät muun muassa omasta pankistasi. Myös Hyvä Testamentti -kampanjan kautta voit ottaa yhteyttä lakiasiantuntijaan, kampanjan pitkäaikaiseen yhteistyökumppaniin varatuomari Piia Jeremejeffiin. Piialla on monen vuoden kokemus sekä perhe- ja perintöoikeusasioista että kampanjan kanssa tehdystä yhteistyöstä.

 

Testamentin avulla on mahdollista lahjoittaa omaisuuttaan myös muille kuin perimyskaareen kuuluville perheenjäsenille, esimerkiksi juuri yleishyödyllisille järjestöille. Testamentissa voit määrätä hyvään kohteeseen osan omaisuudestasi tai vaikkapa jonkin sinulle tärkeän esineen. Kaikkea omaisuutta ei tarvitse testamentata yleishyödylliselle yhdistykselle, sillä testamentilla voidaan määrätä omaisuudesta myös hyvin yksityiskohtaisesti.

Testamenttilahjoitus on tehokas tapa tukea, sillä yleishyödyllisten yhteisöjen ei tarvitse maksaa testamentilla saamastaan perinnöstä perintöveroa. Myös Tukilinja-säätiö on yleishyödyllinen järjestö eikä näin ollen joudu maksamaan veroa testamenttilahjoituksista.

Tukilinja-säätiö noudattaa vastuullisen varainhankinnan ammatillisia arvoja ja periaatteita, Kunnioitamme lahjoittajan oikeuksia tiedottamalla säännöllisesti toiminnastamme ja erityisesti siitä, mihin lahjoitettuja varoja käytetään. Huomioimme toiminnassamme lahjoittajan mahdollisen yksityisyyden tarpeen ja kunnioitamme muitakin lahjoittajan toiveita.

 

Mikäli kiinnostuit mahdollisuudesta tehdä testamenttilahjoitus Tukilinja-säätiölle, voit ottaa yhteyttä säätiömme puheenjohtajaan Heikki Laukkariseen joko puhelimitse (09 4155 1505) tai sähköpostitse osoitteeseen .

Lisätietoa Hyvä Testamentti -kampanjasta löydät osoitteesta www.hyvatestamentti.fi.

 

Lämpimin kevätterveisin

Sanna

Tukilinjan lahjoittajapalvelu