Tukipointti

Radio Valo muutti Lapinlahteen

Kuva: Muun muassa näiden soittimien ja laitteiden kanssa sai päästää luovuuden valloilleen musiikkityöpajassa

 

Lyhty ry:n Radio Valo on nimensä mukaisesti radiokanava, jonka sisällön tuottavat ja tekevät kehitysvammaiset henkilöt ja muut erityistä tukea tarvitsevat henkilöt. Radio Valo on nykyään myös laajempi verkosto, joka toimii Suomessa valtakunnallisesti niin, että sen toimintaa on useammalla kymmenellä paikkakunnalla ympäri Suomea ja lisäksi ullkomaisia kumppaneita ympäri maailman, mm. Norjassa, Maltalla ja Tansaniassa. Radio Valon toimintaa rahoittaa STEA, mutta myös Tukilinja on vuosien varrella ollut tukemassa Radion Valon työpajoissa työskenteleviä kehitysvammaisia radio-alan osaajia.

Minut oli kutsuttu kesäkuisena perjantaina mukaan Radio Valon verkostotapaamiseen Radio Valon uusiin toimitiloihin Helsingin Lapinlahteen. Eikä toimitilat sijaitsekaan missään tylsässä toimistotalossa vaan historiallisessa Lapinlahden entisen mielisairaalan päärakennuksessa, joka on muutama vuosi sitten otettu kahden osuuskunnan toimesta uudestaan käyttöön ja jonne Radio Valo muutti maaliskuussa. Radio Valon projektipäällikkö Markus Vähälä oli pyytänyt minua paikalle kertomaan yksityishenkilöille ja yhteisöille myönnettävistä apurahoista osana verkostotapaamista jossa päivän aikana työskenneltiin mm. työpajoissa musiikkia luoden.

Esitykseni alkuun jaoin osallistujille kesäkuun alussa ilmestyneen uusimman Tukilinja -lehden numeron, jonka kannessa sopivasti komeilikin myös Radio Valon toiminnasta tuttu kehitysvammainen, juuri ensimmäisen albuminsa julkaissut rap-artisti MC KOO. Lehden jaettuani, kuulijat pääsivät heti jyvälle siitä, mistä tulin ja minkä takia. Mitään kalvosulkeisia tai power point –esityksiä ei tarvittu vaan koko homma eteni luontevasti keskustellen. Eniten kuulijoita kiinnostivat henkilökohtaiset apurahat, joiden kautta voisi saada myös kotona eli työpajatoiminnan ulkopuolella käyttöönsä tietokoneen.

Henkilökohtaisten apurahojen lisäksi juttua riitti yhteisöapurahana haettavista matka-apurahoista, joiden avulla Radio Valon verkostolaiset voisivat päästä myös Suomen rajojen ulkopuolelle tutustumaan kehitysvammaisten radio- ja media-alan toimintaan ympäri Eurooppaa EU:n tukien kautta. Tällaisiin tutustumis- ja verkostoitumismatkoihin tukea voi Tukilinjalta saada vammaisten matkalle lähtijöiden omavastuuosuuksien pienentämiseen ja työntekijöiden palkka- ja matkakustannuksiin tukea voi hakea EU-hankkeista.

Verkostotapaamisen virallinen osuus päättyi omaan puheenvuorooni ja sen jälkeen osallistujat pääsivät nauttimaan pitsasta ja mukavasta yhdessä olosta hienoissa maisemissa kesäisessä Helsingissä! Ja minä puolestani sain mukaani vielä toimistolle tuliaisiksi vietäväksi herkkuja kiitoksena vuosia kestäneestä ja varmasti jatkuvasta hyvästä yhteistyöstä

Lämpimiä kesätunnelmia kaikille toivottaen

Sanna Nupponen
Tukitoiminnan koordinaattori
Yhteisö- ja yhteistyöapurahat

Kuva: Kuvassa Lapinlahden sairaalan päärakennus – kyllä kelpaa näissä maisemissa tehdä luovaa radiotyötä!