Tukipointti

Opi taitavaksi videokokoustajaksi

TYÖ- JA OPISKELUYMPÄRISTÖT ovat tänä vuonna siirtyneet entistä kattavammin verkkoon, ja moni alkoi viime keväänä ensi kertaa tehdä työtä kotoa käsin. Useimmiten esiintyvä tekninen ongelma on ollut äänen laatu. Taustamelussa on haasteensa, jos videoneuvottelee suoraan kannettavan tietokoneen kiinteän mikrofonin kautta ilman erillistä mikrofonikuuloketta.

Jos tilanteesi on tämä, on paras osallistua neuvotteluun rauhallisessa ja hälyttömässä tilassa. Hyvänä vaihtoehtona toimii huoneen kulma siten, että läppärin mikrofoni osoittaa kulmaan päin. Tällöin kannettava tietokone ei vastaanota niin paljoa ympäristöstä kantautuvaa melua kuin esimerkiksi keittiön pöydän ääressä istuttaessa.

Mikäli kuva tai ääni pätkii tai ei kuulu ollenkaan, kannattaa napauttaa kursorilla ohjelman kameran tai mikrofonin kuvaketta. Tämä yleensä ratkaisee ongelman. Jos pulma jatkuu, kannattaa poistua kokouksesta ja palata takaisin. Vain harvoin koneen joutuu ääniyhteyden korjaamiseksi käynnistämään kokonaan uudestaan.

Korjaustoimiin ei välttämättä kannata heti ryhtyä, sillä ohjelmisto saattaa jumiutua satunnaisesti jo yhteyksien kuormittumisen vuoksi. Kymmenet miljoonat käyttäjät ovat muuttuneet sadoiksi miljooniksi aiheuttaen ymmärrettävästi sen, että palvelu menee solmuun. Esimerkiksi elokuvien suoratoistopalvelut ovat joutuneet alentamaan videoidensa laatua, jotta netin datakapasiteetti olisi riittänyt muuhunkin kuin viihdekäyttöön.

TOINEN ONGELMA liittyy toimintaympäristöön. Kaikki mitä kamerasi näyttää, näkyy myös toisille neuvotteluun osallistujille – eli kannattaa tarkistaa tilanne ennen kameran aukaisua. Netti on tarinoita pullollaan niistä epäonnen hetkistä, kun kumppani viuhahtaa takanasi Aatamin asussa tai alat itse epähuomiossa naputella puhelintasi, kun olet saanut siihen viestin. Samat säännöt pätevät videoneuvotteluissa kuin normaaleissa kokouksissakin. Ollaan korrekteja.

Parhaan vaikutelman itsestäsi annat, kun läppärin kamera ei kuvaa sinua alaviistosta räikeässä valaistuksessa. Kokeile luonnonvaloa ja läppärin sijoittamista normaalin katsekontaktin tapaan kasvojen korkeudelle.

Monissa työpaikoissa oli jo ennen poikkeustilaa olemassa jokin sovellus, jota ei vain aktiivisesti käytetty. Vapaa-ajan kuvioissa voi kuitenkin olla tarvetta tutustua tarjolla oleviin mahdollisuuksiin, jotta sopiva sovellus löytyisi.

MICROSOFTIN TEAMS on Skypen tilalle tullut ohjelmisto, jossa on mahdollista sekä pikaviestitellä tiimeittäin että käydä videoneuvotteluja. Teams löytyy myös osana Office 365 -ohjelmistoa, joten jos se on työpaikalla käytössä, tiedostojen jakokin onnistuu sen kautta näppärästi koko porukalle vaikka kesken kokouksen! Teams toimii myös kotikäytössä ja paras käyttöapukin taitaa löytyä kotoa, jos siellä asustaa koululaisia.

Googlen Meet ja Chat -sovellukset ovat uusi versio vanhasta Hangoutsista, joka oli suunnattu yrityksille. Meet on tarkoitettu videopalaverointiin ja Chat pikaviestimiseen tiimien ja projektien sisällä. Kotikäyttöön löytyy myös Google Duo, jolla saa maksimissaan 12 hengen videoneuvottelun käyntiin. Zoom on myös toimiva videoneuvotteluohjelma, jota käytetään enimmäkseen videopalaverointiin ja tietokoneen työpöytänäkymän jakamiseen.

Kaveriporukat viestivät usein Whatsapp-ryhmien kautta. Whatsappilla voi tehdä myös videopuheluita kahden hengen kesken. Slack sopii projektinhallintaan ja toimii ilmoitustaulumaisena yhteydenpitomuotona vaikka kesäjuhlia järjestäessä. Houseparty on, kuten nimikin sanoo, tarkoitettu kaveriporukoiden yhdistämiseen videopuheluilla aina kahdeksaan henkeen asti. Myös Discord tarjoaa kaveri- ja harrastusryhmille ääni-, teksti- ja videoyhteyden vaikkapa peli-iltaan.

Timo Kähkönen on Tukilinja IT-koordinaattori. Hän seuraa, mitä digi- ja it-maailmassa tapahtuu.