Tukipointti

Oletko törmännyt meihin vammaisalan tapahtumissa?

Tukitoiminnan vuosi lähti käyntiin hulinalla. Sen lisäksi että uudistimme sivujamme, vierailimme erilaisissa tapahtumissa ympäri etelä-Suomea. Uusi tukitoiminnan koordinaattorimme Kirsi pääsi heti ensimmäisellä työviikollaan THL:n järjestämille vammaispalvelujen neuvottelupäiville Helsinkiin. Olimme myös Lahdessa Autismin talvipäivillä näytteilleasettajina kertomassa toiminnastamme. Seuraavalla viikolla minä pyyhälsin vielä päiväksi Lohjalle esittelemään toimintaamme Erilainen oppija vauvasta ikäihmiseen -tapahtumaan. Kaikesta tästä olette voineetkin jo seurata twitter-päivityksiämme.
Vammaispalvelujen neuvottelupäivistä löytyy tietoa Vammaispalvelujen käsikirjan sivuilta. Sieltä pääsee katselemaan video-esityksenä luentoja, joita me pääsimme kuulemaan ilmielävänä. Torstain teemoina tapahtumassa oli muun muassa se miten lainsäädäntöuudistukset tulevat näkymään vammaisten arjessa. YK:n vammaissopimuksen ratifioinnista ja sen vaikutuksesta kuntatyöhön keskusteltiin myös. Päivillä on myös vuosittaisena teemana ollut kuljetuspalvelujen järjestäminen. Päivillä on mukana paljon sosiaali- ja terveysalan ammattilaisia jotka tekevät töitä vammaisalalla.

Autismi- ja aspergerliitto järjestää vuosittain Autismin talvipäivät. Tänä vuonna messu- ja seminaaritapahtuma järjestettiin Lahdessa. Me olimme mukana tapahtumassa ensimmäistä kertaan. Uusi työntekijämme Kirsi pääsi esittelemään toimintaamme kanssani tuorein voimin. Tällaiset messutapahtumat ovat meille hyvä tapa löytää uusia hakijoita. Pakkaamme lehdet ja rollupit matkalaukkuun ja vietämme päivän ihmisten kanssa suorassa vuorovaikutuksessa. Se on kovin virkistävää, kun tukitoiminnan arki muutoin muodostuu hakemusten käsittelystä sekä puhelimeen ja sähköposteihin vastaamisesta. On mukavaa myös tavata tuen saajia kasvotusten. Vain tavatessamme ihmisiä, saamme sitä välitöntä palautetta tukitoimintaamme liittyen, jota emme mistään muualta voi saada. Hyvä esimerkki tällaisesta kohtaamisesta oli Lohjan EOVI2015-messuilla, kun nuori tuli Tukilinjan esittelypisteelle ja kertoi avanneensa juuri edellisenä päivänä meiltä saamansa tietokoneen paketista. Tuen saajan kasvoilta paistoi sellainen riemu, joka harvoin välittyy puhelimitse tai Tukilinja-lehteen osoitetussa kiitoskirjeessä.

Seuraavaksi Kirsi suuntaa Tampereelle ACCAC esteettömän taiteen ja kulttuurin tapahtumaan tutustumaan. Tapahtumassa esiintyy monia Tukilinjan tuen saajia.

Jos omalla paikkakunnallasi on tulossa vammaisalan tapahtuma, jonne toivoisit Tukilinjan tukitoiminnan tulevan esittelemään toimintaansa ota rohkeasti meihin yhteyttä. Valtakunnallisena toimijana vierailemme mielellämme varsinkin sellaisilla paikkakunnilla, joilla meitä ei ehkä vielä ole löydetty.

Sara Liukkonen
Tukitoiminnan koordinaattori