Tukipointti

Kierrätyskeskus eli kierrättämistä isolla koolla

Huhtikuun viimeisenä keskiviikkona osallistuin VATES-säätiön koordinoiman viestintäverkoston järjestämälle tutustumiskäynnille pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen Nihtisillan toimipisteeseen. Muutama fakta tähän alkuun Kierrätyskeskuksesta niille, jotka eivät siitä ole aiemmin kuullut. Eli Kierrätyskeskus on pk-seudulla toimiva yleishyödyllinen yritys, jonka osakkaita ovat pääkaupunkiseudun suuret kunnat sekä monet pienemmät ja suuremmat yhdistykset kuten mm. Marttaliitto ja Pääkaupunkiseudun partiolaiset. Kierrätyskeskuksen tarkoituksena on vähentää luonnonvarojen kulutusta, kasvattaa ympäristötietoisuutta sekä lisätä osallistumisen ja työnteon mahdollisuuksia. Tätä tarkoitustaan se toteuttaa järjestämällä ympäristökoulutusta, lajittelemalla ja myymällä kierrätettyjä tavaroita, pääasiassa vaatteita ja kodintavaraa, sekä takuuhuollettuja kodinkoneita, elektroniikka- ja sähkölaitteita sekä polkupyöriä. Näiden tehtävien parissa Kierrätyskeskus tarjoaa palkkatuettuja työpaikkoja sekä harjoittelupaikkoja haastavasti työllistyville henkilöille ja tämän vuoksi pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskus on myös yksi monista Tukilinjan Tukitorin ilmoittajista.

Vierailukäynnillä viestintäverkoston jäseniä oli vastaanottamassa Nihtisillan toimipisteen varasto- ja materiaalivastaava Juuso Vähä-Piikkiö sekä koko Kierrätyskeskuksen viestintäpäällikkö Seija Vennervirta. Juuso ja Seija kierrättivät meidät Suomen suurimpanakin kierrätysmyymälänä tunnetun myymälän ja sen tavaran vastaanotto- ja lajittelu-pisteiden läpi. Ja päästiinpä kurkkaamaan myös varastoonkin, jossa muun muassa tällä hetkellä säilötään kausituotteina n. 100 lavallista joulukoristeita. Jotta saisitte jotain käsitystä toiminnan laajuudesta, kerrottakaan että päivittäin tavaraa tulee n. 5 tonnia ja tuossa määrässä ei ole laskettuna edes kodinkoneita, polkupyöriä tai huonekaluja! Tuosta määrästä tavaraa vain alle 10 % päätyy lopulta jätteeksi ja se jaetaan tasaisesti, yhtenäisen hinnoittelun kautta 6 myymälään ympäri pk-seutua. Kierrätyskeskuksen toimintaan kuuluvat tämän lisäksi myös Näprä-askartelutarvikepaja, joka kuin taikurin iskusta muuttaa luovasti myyntiin sopimattoman tavaran mahdollisuuksien mukaan askartelutarvikkeiksi, jota mm. päiväkodit voivat maksutta hakea käyttöönsä. Lisäksi Plan-B –verstas tekee pieniä muutos ja kunnostustöitä, kuten verhoilee vanhoja kalusteita.

Kierrätyskeskus oli mainio tutustumiskäyntikohde, ja vaikka itse olinkin etukäteen jo tietoinen sen laajasta toiminnasta, olin silti ällistynyt siitä tavaramäärästä mitä keskus käsittelee. Näin jälkikäteen voin vain todeta, että oli muuten ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka, joten jos olet vaille kesävaatteita tai vaikkapa äitienpäiväkorttiin askartelumateriaaleja, niin kannattaa käydä kurkkaamassa myymälöiden tarkemmat yhteystiedot aukioloaikoineen osoitteesta www. kierratyskeskus.fi.

Aurinkoisia kevätpäiviä toivotellen,

Sanna Nupponen
Tukitoiminnan koordinaattori