Tukipointti

Piirroskuva, jossa poika ompelee ompelukoneella.

Kestävää tukea

Monilla on mielikuva siitä, että Tukilinja myöntää apurahoina lähinnä toimintavälineitä, kuten tietokoneita tai harrastusvälineitä. Näin usein onkin, mutta tuki voi olla myös muuta.

Yleisimmin myönnetty apuraha on tietokone, joka hankitaan laskutusluvalla liikkeestä. Mullistuneen maailmantilanteen vuoksi on kuitenkin syntynyt komponenttipula ja uusia tietokoneita on viime vuosina ollut sopivaan hintaan vaikeammin saatavilla tai ne ovat olleet kalliimpia kuin ennen. Tästä syystä yhä useampi Tukilinjan apurahalla hankittu tietokone hankitaan nyt käytettynä tehdaskorjattuja tietokoneita myyvästä liikkeestä.

Käytetty laite on hyvä valinta esimerkiksi silloin, kun kuvankäsittelyharrastuksen alkutaipaleella oleva apurahan saaja hankkii tietokonetta vaativaan käyttöön, mutta apurahamme ei aloittavalle harrastajalle kattaisi ammattitason laitteen hintaa kokonaisuudessaan. Näin saadaan hankittua toivottu laite – ja mikä parasta, valinta on myös ympäristön kannalta kestävämpi.

Kun aloitin Tukilinjassa yli 10 vuotta sitten, lähes ainoita käytettynä hankittuja tuotteita olivat autot. Nyt osin vertaiskaupan – eli esimerkiksi tori.fi:n kautta tehtävän kaupankäynnin kasvun myötä Tukilinjan apurahalla hankitaan käytettynä monia muitakin välineitä, esimerkiksi polkupyöriä, kameroita ja ompelukoneita. Myös monet yritykset ovat alkaneet myydä käytettyjä tuotteita, jolloin hankinta onnistuu Tukilinjan laskutusluvalla yhtä mutkattomasti kuin uuden ostaminenkin. Parhaassa tapauksessa tuotteelle saa myös takuun, kuten uudelle.

Älkää ymmärtäkö väärin: uusiin tuotteisiin saa ja kannattaa monissa tilanteissa edelleen hakea apurahaa – mutta on upeaa, että markkinoille on tullut vaihtoehtoja, jotka tuovat monet todella kalliit tuotteet tarjolle edullisempaan hintaan. Näin ne ovat myös niiden saatavilla, joilla ei vastaavaan tuotteeseen muuten olisi taloudellista mahdollisuutta.

Haluan samalla muistuttaa apurahan hakijoita siitä, että Tukilinjalta voi uuden laitteen sijasta hakea tukea myös laitteen huoltoon ja korjaukseen. Mikäli hakijalta jo löytyy vaikkapa kunnostuksen tarpeessa oleva polkupyörä, joka mahdollistaisi asioinnin, koulumatkat tai liikuntaharrastuksen, voi sen korjaaminen olla kustannuksiltaan ja ympäristön kannalta mielekkäämpää kuin uuden hankinta.

Ehkä meiltä seuraavaksi aletaan hakea apurahoja laitteiden vuokraus- tai leasingkuluihin, kun tämän tyyppiset kiertotalouden ratkaisut yleistyvät kaikkien kuluttajien käytössä. Kuluttamisen muuttuminen ekologisempaan ja kestävämpään suuntaan näkyy myös Tukilinjan apurahatoiminnassa. Haluamme ehdottomasti kannustaa tuen saajia kestäviin valintoihin!

Samalla kuitenkin tiedostamme, että Tukilinjan apurahat mahdollistavat pienituloisille hakijoille usein jotain sellaista, mitä heidän ei omilla tuloillaan olisi lainkaan mahdollista hankkia. Heidän ei välttämättä tarvitse olla vihreän siirtymän eturintamassa.
Vielä viimeiseksi haluan mainita yhden kestävän ja ympäristöä säästävän apurahakohteen: Tukilinjan apurahaa voi hakea myös aineettomiin kohteisiin, kuten harrastusten kausimaksuihin ja opintomaksuihin. Apuraha ei tarvitse olla tuote – se voi mielellään olla myös lapsen harrastusmaksun kaltainen sijoitus tulevaisuuteen.

 

Sara Liukkonen

Tukikoordinaattori