Tukipointti

Hevostalleilla Lahdessa

Kuvateksti:
Ratsastusterapeutti Katri Kela kertoo Tukilinja-lehden myyjille ratsastuksen ja hevosten kanssa työskentelyn mahdollisuuksista toimintakyvyn ylläpitämiseksi ja osana kuntoutusta

Tällä viikolla pääsin taas ulkoilemaan työajan puitteissa ja vielä kauniisiin maalaismaisemiin. Tällä kertaa kohteena oli Lahti ja Okeroisten talli, jossa järjestettiin Päijät-Hämeen Neuroyhdistyksen ratsastuskurssi yhdistyksen jäsenille. Tukilinja on ollut tukemassa yhdistyksen jäsenille räätälöidyn kurssin toteutumisessa ja jäsenten omavastuuosuuksien pienentämisessä.

Päijät-Hämeen alueella on työskennellyt jo useiden vuosien ajan Tukilinja-lehden myyjiä ja nyt oli heidän vuoronsa päästä tutustumaan tukitoimintaan hieman konkreettiseemmin muutaman vuoden tauon jälkeen. Aluksi pidin pienen tukitoiminnan kuulumisten päivityksen heille lounaskokouksen merkeissä ja sen jälkeen lähdimme kohti Okeroisten tallia. Tallilla meidät vastaanotti ratsastusterapeutti Katri Kela, joka vetää Päijät-Hämeen Neuroyhdistyksen ratsastuskursseja. Katri kertoi meille hyvin yksityiskohtaisesti siitä, miten ratsastaminen tukee neurologista sairautta sairastavien ihmisten toimintakykyä. Lisäksi saimme kuulla yhden kurssille osallistuvan ratsastajan kokemuksia siitä, mitä ratsastus on hänelle antanut ja mitä Tukilinjan tuki on hänen osaltaan mahdollistanut.

Sekä ratsastusterapeutti Katri, että kurssille osallistuva Minna painottivat sitä, kuinka ratsastaminen ja hevosten kanssa työskentely tukee niin fyysistä kuin psyykkistäkin toimintakykyä. Tässä tapauksessa yhdistykselle räätälöity kurssi madaltaa myös kynnystä kokeilla harrastusta, josta on todistetusti hyötyä kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa ja kuntoutuksessa. Minna kertoikin ettei hänellä ole mitään kokemusta ratsastamisesta, ja ilman yhdistyksen tarjoamaa mahdollisuutta, hän tuskin koskaan olisi hevosen selkään noussut. Neuroyhdistykselle räätälöidylle kurssille osallistuneista jäsenistä osa on jo ilmoittaunut mukaan yleisopetuksen ryhmiin, kun talli ja etenkin hevoset ovat tulleet jo tutuiksi. Lisäksi toiveissa on, että ainakin osalle yhdistyksen jäsenistä kuntoutussuunnitelman liitteeksi Kelan kuntoushakemukseen voidaan lisätä ratsastusterapeutin lausunto ratsastuksen positiivisista vaikutuksista.

Mieleenpainuvaa Päijät-Hämeen Neuroyhdistyksen myönteisen yhteisöapurahapäätöksen osalta oli se, että tätä kurssia oli jo pitkään yhdistyksen muun harrastustoiminnan ohella toivottu, mutta muun muassa taloudellisten seikkojen kautta sen järjestäminen ei ollut ollut mahdollista aiemmin. Tässä konkretisoitui hyvin se, kuinka hyvin suunniteltu ja toteutettu yhdistystoiminta tukee myös yksittäisten toimintarajoitteisten ihmisten kuntoutumista.

Heti tuoreeltaan sain lehden myyjiltä erittäin positiivista palautetta vierailukäynnistä. Voikin olla, että seuraavan kerran kun juuri Sinulle soitetaan Tukilinja -lehdestä saat kuulla yksityiskohtia vierailustamme!

Aurinkoista kesänodotusta!

Sanna Nupponen
Yhteisö- ja yhteistyöapurahojen koordinaattori