Tukipointti

Helsingin Klubitalolla oli kaikille avoimet ovet merkkipäivän kunniaksi!

Helsingin Klubitalot viettävät tänä vuonna 20-vuotis juhlavuottaan ja tämän kunniaksi huhtikuun lopulla järjestettiin Helsingin Sörnäisissä sijaitsevalla klubitalolla avoimien ovien päivä, ja kutsu oli saavuttanut myös meidät täällä Tukilinjan tukitoiminnassa. Helsingin klubitalo on yksi Etelä-Suomen Klubitalo osaajat ESKOT ry:n klubitaloista ja kuten muutkin klubitalot, se on sen jäsenten eli mielenterveyskuntoutujien ja palkatun henkilökunnan muodostama yhteisö, jossa kaikilla on mahdollisuus osallistua toiminnan kehittämiseen, toteuttamiseen, päätöksentekoon ja arviointiin. Klubitalon lähtökohtana on työpainotteinen kuntoutus.

Olen aiemmin useampaan kertaan päässyt tutustumaan klubitalojen toimintaan ja useasti mukanani ovatkin olleet Tukilinjan puhelinmarkkinoijat, joille pyrimme tarjoamaan lisäkoulutusta tukitoiminnan monista muodoista muun muassa tutustumiskäynneillä tukikohteisiin. Kuitenkaan Helsingin Klubitalolla en ollut aiemmin käynyt vaikka se sijaitseekin keskeisellä paikalla ja usein olen siitä ohi kävellyt. Klubitalolle mentäessä, vieraita vastaanottamassa oli sekä jäseniä että palkattua henkilökuntaa ja varmasti jokainen vierailija sai kokea olonsa aidosti tervetulleeksi.

Ensimmäisten talolla vastaantulevien ihmisten joukossa olikin minulle jo entuudestaan tuttu, entinen Porvoon klubitalon ja nykyinen Helsingin Klubitalon johtaja, Marjukka Friman-Reinikka. Marjukalta sain heti alkuun vastauksia muutamiin juuri Helsingin Klubitaloa koskeviin kysymyksiin, kuten mikä on Helsingin klubitalon jäsenmäärä ja mitä koko 25 jäsentalon klubitaloverkostolle kuuluu. Tässä yhteydessä luovutin myös Tukilinjan lahjakirjan merkkipäivätervehdyksenä. Marjukka myös esitteli minulle talon aktiivisen jäsenen, Juhan, jonka seurasta ja valtavasta kokemustiedosta sain nauttia loppuvierailuni ajan.

Juhan kanssa juteltiin yksityishenkilöiden apurahoista, sillä Juha oli myös yksityishenkilönä hakenut meiltä apurahaa. Juha esitteli minulle myös klubitalon moninaisia tiloja ja mm. opiskeluun ja ryhmätapaamisiin tarkoitetun Haikkari- tilan, joka on yksi niistä monista tiloista joiden remontointiin klubitalo on hakemassa avustusta STEA:lta vuonna 2017. Remonttia varten tarvittavaa omavastuuosuutta pyritään kartuttamaan myös mahdollisilla merkkipäivämuistamisia. Juhalta olikin hyvä kysellä kaikenlaista talon toiminnasta, sillä pitkään mukana olleena aktiivisena jäsenenä hänellä oli monipuolisesti tietoa niin jäsenten elämäntilanteista, harrastuksista kuin koko talonkin rahoituksesta. Juha kertoi myös Etelä-Suomen Klubitalot ESKOT ry:n perusteilla olevasta palveluyrityksestä, jonka kautta on tarkoitus tarjota siirtymätyöpaikkojen lisäksi työllistymismahdollisuuksia jäsenistölle. Toistaiseksi työnimellä EskoTyö Oy – tunnettua hanketta varten klubitalo on saanut myös TE-toimiston hanketukea ja näillä näkymin kun sopivat yhteistyökumppanit ja muut kuviot voidaan lyödä lukkoon, palveluyrityksen toiminta voitaisiin käynnistää jo kuluvan vuoden aikana. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan uutisia tästä hankkeesta!

Ennen vierailuni päättymistä päätin vielä istua Juhan kanssa hetkeksi kahville ja pullalle, jotka tietysti oli valmistettu klubitalon omassa keittiössä. Kahvia ja pullaa nauttiessamme osallistuimme kuin vahingossa myös klubitalon bingoon. Harvinaista kyllä, kukaan ei voittanut tätä bingoa, vaan bingoon varatun ajan loputtua kaikki pelaajat joiden lapusta puuttui 2 numeroa saivat palkinnon, eli ihanan, lämpimän halauksen bingon juontajana toimineelta Aina Siviä Hurskaiselta
Tuon halauksen voimin oli mukava lähteä pidennetyn vappuviikonlopun viettoon!

Keväisin terveisin,

Sanna Nupponen
Tukitoiminnan koordinaattori

Kuvassa Aini Siviä Hurskainen ja onnetar vetämässä bingoa!