Tukipointti

Hakemusten käsittelystä

OSA LUKIJOISTA ON ehkä jo huomannutkin Tukilinjan nettisivuilla julkaistavat uutiskirjeet. Niissä kerrotaan tukitoiminnan kuulumisia ja avataan viimeisimpiä lukuja, kuten saapuneiden hakemusten ja tehtyjen apurahapäätösten määriä. Uutiskirjeessä 5/2021 esimerkiksi kerrotaan, että tämän vuoden maalis–huhtikuussa saapui 369 hakemusta ja myönteisiä päätöksiä tehtiin 263 eli noin sata vähemmän. Miksi näin on?

 

YLEISIN SYY on hakemuksen käsittelyn viivästyminen liitteiden puuttuessa. Ilman avun tarpeen todentavia liitteitä hakemusta ei oteta käsittelyyn, vaan se jää odottamaan niiden saapumista. Tämä kerrotaan sekä nettisivujemme hakuohjeissa että siinä automaattisesti toimitettavassa viestissä, jonka sähköistä hakemuslomaketta käyttävä hakija tai hänen asianhoitajansa saa, kun hakemus on saapunut sähköiseen järjestelmäämme.

Mikäli vain osa liitteistä puuttuu, hakemuksen käsittelijä lähettää hakijalle ja mahdolliselle asianhoitajalle tiedot puuttuvista asiakirjoista.

Jos avun tarve on kiireellinen, kannattaa huomioida, että ne hakemukset, joissa on mukana ohjeissa edellytetyt liitteet, pääsevät Tukilinjafoorumin päätöskäsittelyyn kolmen kuukauden sisällä siitä, kun hakemus on meille saapunut!

 

TUKILINJAFOORUMI SAATTAA liitteiden saavuttuakin joutua tekemään kielteisen päätöksen, mikä voi ymmärrettävästi aiheuttaa harmitusta. Syynä on silloin yleensä se, ettei hakija jostain seuraavasta syystä kuulu kohderyhmäämme:

– Hänellä ei ole toimintakykyä merkittävästi rajoittavaa sairautta tai vammaa.

– Häntä ei voida katsoa vähävaraiseksi.

– Haettu kohde ei ole sellainen, jota Tukilinja apurahoillaan tukee.

– Asiantuntija ei ole lausunnossaan puoltanut hakemusta.

Joskus hakija ei myöskään toimita pyydettyjä liitteitä vaan toivoo hakemuksen käsittelyä hakemuksessa antamillaan tiedoilla.

 

Suosittelemmekin ennen hakemuksen tekemistä tutustumaan huolellisesti hakuohjeisiin. Asiantuntijan tai suosittelijan ei esimerkiksi ole aina mahdollista arvioida, kuuluuko hakija tulotasoltaan kohderyhmäämme vai ei. Nettisivuiltamme löytyvästä Usein kysytyt  kysymykset -osiosta löytyy linkki Tilastokeskuksen pienituloisuuden rajoihin, joita mekin noudatamme.

Toivommekin, että asiantuntijat kertoisivat asiakkailleen tästä tarkistusmahdollisuudesta.

 

Saija

Tukitoiminnan koordinaattori

 

Ps. Jäikö jokin asia vielä mietityttämään tai onko jotain muuta, mistä haluaisit tukitoiminnan työntekijöiden kertovan lisää tällä palstalla? Ole meihin yhteydessä osoitteessa: