Usein kysytyt kysymykset

Mikä on Tukilinja-säätiön rahankeräysluvan numero?

Rahankeräyslupa on myönnetty 1.10.2020 alkaen ja on voimassa toistaiseksi.
Sen numero on RA/2020/811.

Miten taloudenpitoa valvotaan?

Rahankeräystä valvoo keräysluvan myöntävä Poliisihallitus, jolle Tukilinja-säätiö tekee vuosittain vuosi-ilmoituksen.

Tukilinja-säätiö vastaa kirjanpidon asianmukaisesta hoidosta. Sen tarkistavat ja sitä valvovat osaltaan tilitoimisto, valantehneet tilintarkastajat sekä vero- ja muut viranomaiset. Tukilinjan toiminnassa vero- ja tilinpitovelvoitteet on aina hoidettu asianmukaisesti. Tukilinja-säätiön toimintakertomus julkaistaan vuosittain Tukilinjan nettisivuilla www.tukilinja.fi.

Maksaako Tukilinja-säätiö lahjoituksista veroa?

Tukilinja-säätiö on yleishyödyllinen yhteisö, joten se on vapautettu tuloverosta.

Kuinka paljon lahjoituksesta menee perille?

Ensimmäinen rahankeräyksemme käynnistyi syksyllä 2020. Tähän mennessä olemme pystyneet ohjaamaan keräyksen tuotoista suoraan apurahoihin 80 %. Loput 20 % on käytetty keräyksen kuluihin. Pitkällä aikavälillä tähtäämme keräyksessämme 90 % tuottoon eli tämä osuus jokaisesta lahjoituksesta osoitettaisiin suoraan apurahoihin. Tuotto riippuu lahjoitusten kokonaismäärästä ja se tullaan ilmoittamaan vuosittain nettisivuillamme.

Keräyksen kuluihin kuuluu muun muassa maksujen välitys. Esimerkiksi yhden pankkisiirtomaksun kulu on noin 10 senttiä. Laskun lähettäminen lahjoittajalle maksaa noin 50 sentistä euroon riippuen siitä, tehdäänkö se sähköisesti vai paperilla.

Olemme suuren tehtävän edessä, jotta pääsemme tuottotavoitteeseemme. Keräyksen tarve on kuitenkin selvä: saamiemme apurahahakemusten määrä on kaksinkertaistunut viimeisten 5 vuoden aikana, ja haluamme tulevaisuudessa vastata entistä useampaan apurahahakemukseen myönteisesti.

Mihin keräysvarat käytetään?

Tukilinjan apurahat on tarkoitettu vähävaraisille vammaisille ja pitkäaikaissairaille lapsille, nuorille ja aikuisille edistämään koulunkäyntiä, opiskelua, työllistymistä ja harrastamista. Apurahoilla hankitaan apuvälineitä ja palveluja, jotka mahdollistavat esimerkiksi läksyjen teon kotona, harrastamisen ja työllistymisen.

Kuka päättää keräysvarojen käytöstä?

Keräysvarat käytetään rahankeräysluvassa määriteltyyn käyttötarkoitukseen. Tuotto on keräysluvan mukaisesti ohjattava vain ja ainoastaan siihen. Käytännössä tuotto käytetään Tukilinjan myöntämiin apurahoihin.
Apurahojen kohteista ja summista päättää kaksi kertaa kuussa kokoontuvat asiantuntijaryhmä, joka jakaa tuoton hakijoille tukitoiminnan painopisteiden mukaisesti.

Mistä saan tietoa siitä, mihin keräysvarat on käytetty?

Olemme keskittäneet tiedottamisen Tukilinja-lehden lisäksi nettisivuillemme osoitteeseen tukilinja.fi. Viimeisimmät apurahojen saajat ja apurahojen päätöstekstit löytyvät sekä Tukilinja-lehdestä että nettisivuiltamme. Nettisivuiltamme löytyy lisäksi Tukilinja-säätiön toimintakertomus, jossa eritellään tuen jakautumista eri kohteisiin.

Voinko vaikuttaa lahjoittajana siihen, kuka saa tukea? Voisinko toimia esimerkiksi vammaisen lapsen ”kummina”?

Valitettavasti yksittäinen lahjoittaja ei voi vaikuttaa siihen, kenelle juuri hänen lahjoituksensa kohdistuu. Apurahat myönnetään tarveharkintaisesti eniten tukea tarvitseville. Haluamme pitää tukitoimintamme tasapuolisena nostamatta ketään yksittäistä tuen saajaa erityisasemaan.

Miksi tehdä lahjoitus lehtitilauksen sijasta?

Keräyksen kautta saaduista lahjoituksista voimme ohjata suuremman osan summasta suoraan vammaisille ja toimintarajoitteisille henkilöille.

Miksi tilata Tukilinja-lehti?

Tukilinja-lehti luo yhteydenpidon kanavan tukitilaajien ja apurahan hakijoiden välille. Se on myös tavoitteidemme kannalta olennainen vaikuttamisen kanava levittäessään tietoa tuen tarpeessa olevien tilanteesta paitsi lehden tukitilaajille, myös laajemmin koko yhteiskunnalle ja päättäjille. Lehti seuraa tarkasti vammaisiin liittyviä poliittisia uudistushankkeita, esittää vaikuttajille kysymyksiä ja levittää tietoa rakentavista ja uudistavista hankkeista. Voimme lehden kautta vaikuttaa , antaa olennaista tietoa päätösten pohjaksi ja osallistua asiantuntemuksellamme yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Esimerkkinä tästä on syksyllä 2020 vammaisten työmarkkinoille luotu uusi valtiollinen työllistämismalli Välittäjä Oy. Halusimme edistää uudistusta kertomalla siitä lehdessämme laajasti. Niinpä, kun tätä merkittävää uudistusta esiteltiin sosiaalialalle ympäri Suomea, oli seminaariaineistona Tukilinjan artikkeli tästä aiheesta. Se oli kuulemma paras ja selkein esitys siitä!

Lehti on myös tärkeä keino työllistää: Enemmistö Tukilinja-lehden sisällön tuottajista ja lähes kaikki toimitusneuvoston jäsenet ovat itsekin toimintarajoitteisia tai omaishoitajia. Antamalla heille työtä toteutamme omia arvojamme. Samalla varmistamme lehden asiantuntemuksen.

Miten ryhdyn Tukilinjan lahjoittajaksi?

Tukilinjan lahjoittajaksi pääset kätevimmin menemällä Tukilinjan nettisivuille osioon ”Lahjoita” (www.tukilinja.fi/lahjoita). Siellä voit valita joko kuukausilahjoittamisen tai kertalahjoittamisen. Kuukausilahjoittamisen erän voit valita joko 10, 17 tai 25 euron suuruiseksi.

Kun tarvitset lisätietoa, tavoitat meidät myös sähköpostilla osoitteesta sekä soittamalla numeroon 09 4155 1510 arkipäivisin klo 9.00 – 14.00.

Mitä maksuvaihtoehtoja Tukilinjalla on lahjoittajalle?

Voimme lähettää sinulle lahjoituksestasi laskun joko sähköpostitse tai kirjepostitse. Ensimmäisen laskun saatuasi voita tilata seuraavat laskut sähköisinä e-laskuina tekemällä niistä e-laskusopimuksen verkkopankissasi. Kertalahjoituksen voit tehdä myös suoraan nettisivujemme kautta tai käyttämällä QR-koodia, joka löytyy Tukilinja-lehden takasivulta.

Yritykset voivat käyttää yritysten verkkolaskua. Niille voimme lähettää jo ensimmäisen laskun suoraan sähköisenä, mutta siihen tarvitsemme yrityksen OVT-tunnuksen.

Miten tehdään lahjoituksesta e-laskusopimus?

Voit maksaa lahjoituksesi kätevästi suoraan verkkopankistasi e-laskulla. Sen voi tilata kirjautumalla omaan verkkopankkiisi ja valitsemalla sieltä kohta ”Tilaa e-laskuja” / ”E-laskujen hallinta” tms.

Avautuvalta sivulta etsitään hakutoiminnolla nimi ”Tukilinja-säätiö”. Pyydettyihin kohtiin kirjoitetaan Tukilinja-säätiön lähettämästä laskusta löytyvä asiakasnumero sekä se oma tili, jolta lasku halutaan maksaa. Tämän jälkeen laskut tulevat sähköisessä muodossa automaattisesti omaan verkkopankkiisi.

Ryhdyin Tukilinjan kuukausilahjoittajaksi. Milloin ensimmäinen kuukausilahjoitus menee maksuun?

Laskujen eräpäivä on kuukauden viimeinen päivä. Jos teet tilauksen kuukauden viimeisenä päivänä, lasku tulee vasta seuraavan kuukauden lopussa. Laskulla on 2 viikkoa maksuaikaa.

Miten voin lopettaa lahjoittamisen?

Voit lopettaa kuukausilahjoittamisen ilmoittamalla siitä meille sähköpostitse osoitteeseen tai soittamalla lahjoittajapalvelun numeroon 09 4155 1510 (arkisin klo 9.00 – 14.00). Lopettamisilmoituksessa on annettava tarkat yhteystiedot (nimi, osoite ja asiakasnumero), jotta voimme perua oikean tilauksen.

Haluaisin lahjoittaa merkkipäivämuistamiseni Tukilinja-säätiölle. Miten toimin?

Kiitos lämpimästä ajatuksesta ja halustanne osallistua tukitoimintaamme koko lähiyhteisönne kanssa!

Lahjoitukset voi ohjata Tukilinja-säätiön tilille FI70 5092 0920 3787 65. Kun ilmoitatte toiveestanne onnittelijoille, toivomme että pyydätte heitä kirjoittamaan tilisiirron viestikenttään teidän nimenne ja lahjoituksen aiheen, esim. ”Matti Meikäläinen, 50-vuotislahjoitus”. Näin voimme erotella lahjoitukset muusta maksuliikenteestä.

Voinko lahjoittaa anonyymisti?

Tukilinja-säätiölle voi lahjoittaa myös anonyymisti. Tilinumero löytyy nettisivujemme alareunasta. Maksun viestikenttään pyydämme kirjoittamaan tunnuksen ”Lahjoitus”, jotta voimme erotella lahjoitukset muusta maksuliikenteestä.

Voinko tehdä testamentin Tukilinja-säätiölle?

Testamentti on kaunis tapa osallistua paremman ja yhdenvertaisemman tulevaisuuden rakentamiseen. Jos harkitsette testamenttilahjoitusta Tukilinja-säätiölle, pyydämme Teitä ottamaan yhteyttä Tukilinjan lahjoittajapalveluun joko sähköpostitse osoitteeseen tai soittamalla numeroon 09 4155 1510.

Miksi Tukilinja ei näy julkisuudessa, kuten Invalidiliitto ja Kummit?

Näkyvä keräysmarkkinointi vaatisi ison panostuksen työvoimaan ja markkinointikuluihin. Olemme näitä järjestöjä pienempi toimija, joten olemme valinneet meille sopivan toimintamallin. Katsomme myös, että Tukilinja-lehden kautta saamme toimintaamme esiteltyä kohtuullisen laajasti niille ihmisille, jotka tällaista toimintaa haluavat tukea.

On kuitenkin totta, että näkyvyys on keräykselle tärkeää. Aloitettuamme rahankeräyksen olemme tehostaneet markkinointiponnistelujamme esimerkiksi viestimällä keräyksestä sosiaalisessa mediassa ja perustamalla uutiskirjeen. Teemme jatkossakin parhaamme, että ihmiset löytäisivät toimintamme.