Blogilinjalla: Katariina

Tanssin voima

Touretten kanssa elävillä on usein joku toiminta, johon keskittyessä ticit vähenevät tai jopa katoavat. Se toiminta voi olla esimerkiksi laulaminen, tietokone- tai konsolipelien pelaaminen tai instrumentin soittaminen. Minulle se on tanssiminen.

Harrastan kansantanssia ja tykkään tanssia itsekseni omassa huoneessa jotain monien tanssilajien sekoitusta. Kansantanssitreeneissä huomaan, että tic-oireita on paljon normaalia vähemmän kun tanssin. Mitä vaikeampi ja keskittymistä vaativampi tanssi, sitä vähemmän ticcejä tulee. Toki tic-oireiden määrään vaikuttaa moni muukin asia ja toisaalta niiden määrä vaihtelee myös satunnaisesti. Olen harrastanut kansantanssia lapsesta asti. Vanhempani ovat tavanneet nuorena kansantanssin kautta ja perinneyhdistys Fyyrkantti onkin minulle kuin suuri perhe.

Harrastin kansantanssin lisäksi lapsena myös joukkuevoimistelua ja joitain liikkeitä osaan yhä. Joskus yksin huoneessani laitan musiikin päälle ja alan improvisoida. Silloin ticit tuntuvat väistyvän. En tiedä, johtuuko se siitä, että ticit purkautuvat ulos muun liikkeen mukana. Tic-oireiden väheneminen saattaa johtua myös siitä, että keskityn tanssimiseen niin intensiivisesti.

Tanssiminen ei tietenkään toimi ihmelääkkeenä pahoihin tic-oireisiin. Jos oireita on paljon tai on tic-kohtaus, en edes pysty tanssimaan. Joudun silloin tällöin lähtemään kotiin kesken kansantanssitreenien, koska ticit ovat olleet liian voimakkaita. Tanssiminen ei siis esimerkiksi lopeta kohtausta, mutta parempana päivänä se auttaa hetkellisesti.

Ennen Tourettea rakastin voimistelu- ja tanssiesityksiä. Olin ilmeikäs ja innokas esiintyjä ja positiivinen jännitys oli mahtavaa. Tourette on tuonut pelkoja tanssiesiintymisiin liittyen. Mitä jos alan sähläämään jotain sopimatonta kesken esityksen? Miten yleisö reagoisi sellaiseen? Tic-oireiden takia en vielä uskalla mennä tanssimaan reaaliaikaisesti ison yleisön eteen. Toivon, että ticeistä huolimatta jonain päivänä taas uskallan nousta tanssikengät jalassa lavalle. Kaikilla pitäisi olla mahdollisuus nauttia tanssista ja esiintymisestä.

Tanssilla on ihmeellinen voima. Jos kohtaan vaikeita tunteita, voin laittaa soimaan tilanteeseen sopivaa musiikkia ja tanssia tunteen ulos. Tanssiminen voimaannuttaa, itkettää, naurattaa ja liikuttaa.