Blogilinjalla: Katariina

Auringonkukka-symbolin tärkeä viesti

Minun Touretteni on varsin näkyvä ja kuuluva vamma, mutta samalla näkymätön vamma. Muut näkevät oireet, mutta eivät välttämättä osaa yhdistää niitä sairauteen tai vammaan. Oireitani voi hyvin luulla huonoksi käytökseksi tai pelleilyksi. Tuntemattomat ihmiset myös usein  ihmettelevät tic-oireitani. Näissä tilanteissa tulee mieleen, että pitäisikö minun liimata otsaani lappu, jossa lukee “Minulla on Tourette.”

En liimannut lappua otsaani, mutta kannan sitä nykyään “Hidden disabilities sunflower” -avainnauhassa. Avainnauhoja myyvä yritys sai alkunsa, kun Lontoon Gatwickin lentokentällä oli tarve tunnistaa matkustajat, jotka tarvitsevat näkymättömän vamman takia enemmän apua tai aikaa. Vuonna 2016 lentokenttä kehitti yhdessä hyväntekeväisyysjärjestöjen kanssa ratkaisun: Vihreä avainnauha, jossa on auringonkukkien kuvia toimii signaalina näkymättömästä vammasta.

Auringonkukka-avainnauha tunnistetaan briteissä kaikilla juna-asemilla ja useilla lentokentillä ympäri maailmaa. Myös Yhdistyneen kuningaskunnan julkinen terveydenhuoltojärjestelmä ja monet kaupat sekä kasvava määrä yrityksiä ja organisaatioita tunnistavat merkin.

Yritysten ja organisaatioiden lisäksi yhä useammat yksittäiset ihmiset maailmalla tietävät vihreällä taustalla olevan auringonkukan symbolisen merkityksen. Suomessa ei tietääkseni vielä yleisesti tiedetä tästä symbolista. Hankin avainnauhan, koska uskon, että tulevaisuudessa yhä useampi ihminen Suomessakin tietää mistä on kysymys. Keltainen stressilelu on oma lisäykseni avainnauhaan.

Avainnauhoja saa ostettua helposti ilman todistusta näkymättömästä vammasta. On kuitenkin sanomatta selvää, että tällaisen symbolin teho perustuu siihen, että sitä käyttävät vain ne, joilla oikeasti on näkymätön vamma.

Tässä linkki tekemääni videoon, jossa kerron, miksi puhun niin paljon Tourettesta: