Blogilinjalla: Katariina

Hammaslääkärissä Touretten kanssa – Mahdoton yhdistelmä?

Kävin keskiviikkona hammaslääkärissä. Listasin tähän asioita, joita mielestäni hammaslääkärissä tai hammastarkastuksessa ammattilaisten kannattaa ainakin ottaa huomioon, jos potilaalla on Tourette. Kaikki toureetikotkin ovat kuitenkin erilaisia, eikä kaikille toimi samat asiat. Siksi on tärkeää kuunnella potilasta.

  1. Älä turhaan estä saattajan pääsyä mukaan. Touretten kanssa elävä ei välttämättä pysty itse kertomaan tarvittaessa, miten hänen ja hänen ticciensä kanssaan tulee toimia. Minullakin mukana ollut ohjaaja piti kevyesti käsistä kiinni. Hän ei oikeastaan estänyt käsien tic-oireita, vaan lähinnä ohjasi ticit turvalliseen suuntaan ja antoi käsille tuntoaistimuksen.
  2. Siirrä kaikki tärkeät esineet ja työvälinetarjotin tarpeeksi kauas potilaasta. Joidenkin ticit voivat huitoa ja näin ollen tavaroita voi lentää.
  3. Muista, että Touretten syndrooman kanssa elävä ei ticcaa tahallaan, eikä voi välttämättä pidättää oireitaan. Oireet voivat olla myös pitkiä ja monimutkaisia.
  4. Toimi rauhallisesti. Ticit yleensä lisääntyvät kun stressi lisääntyy.

Hammaslääkärit ovat toimineet kanssani hyvin. Keskiviikkona Tyksissä sovimme, että viisaudenhampaan poisto tehdään tammikuussa ja pakkoliikkeistä johtuen nukutuksessa. Vaikka toimenpide vähän jännittää, minulla oli nyt hyvä kokemus siitä, miten Tourettenkin kanssa voi selvitä hammaslääkärissä.