Blogilinjalla: Heidi

Nelikenttäanalyysi: Hede VS. Elämä

Olen ollut kotona noin viikon viimeisimmän sairaalareissun jälkeen. Mielentilani on parempi kuin aikoihin, silti olen jollain tavalla hukassa. En tiedä, mihin suuntaan haluan tästä lähteä; tosin se, että minulla on vaihtoehtoja, mistä valita, on pelkästään positiivista. Tässä kohtaa tarvitaan siis inventaario elämästäni. Tai ehkä ennemminkin nelikenttäanalyysi, se sopii tähän tilanteeseen paremmin.

Kuten moni teistä varmasti tietää, nelikenttäanalyysi (SWOT) on yksinkertainen ja yleisesti käytetty analysointimenetelmä, jonka avulla tarkastellaan yrityksen toimintaa. Mutta miksei samaa työkalua voisi käyttää koko elämän tarkasteluun? Menetelmä on helppo tapa selvittää yrityksen (tai elämäntilanteen!) vahvuudet ja heikkoudet sekä tulevaisuuden mahdollisuudet ja uhat. En ole varmasti ensimmäinen, joka on tehnyt SWOT-analyysin elämäntilanteestaan, mutta olen silti huvittuneen ylpeä itsestäni.

Tuumasta toimeen. Nyt on vain muistettava, että ellen ole itselleni rehellinen, tästä analyysista ei ole mitään hyötyä. En voi siis huijata ja kirjata ylös vahvuuksiani viime keväältä tai mahdollisia mahdollisuuksiani ensi vuodelta..

S (Strengths). Vahvuuteni 11.10? 

Elämäntilanteeni on tasaantunut. Minua ei ahdista. Olen saamassa “go-getter” -asennettani takaisin; uskon itseeni ja olen tehnyt päivittäin asioita elämäntilanteeni (lue: työtilanteeni) parantamiseksi. Minulla on rautainen ammattitaito ja laaja-alainen, pitkä työkokemus.

W (Weaknesses). Heikkouteni 11.10?

Elämänhallintani on ollut tasapainossa vasta vähän aikaa. Ei tarvita kovin suuria vastoinkäymisiä, jotta heilahdan taas epätoivon ja ahdistuksen syövereihin.

O (Opportunities). Realistiset mahdollisuuteni 11.10?

Tässä tulee seinä vastaan. Ennen vuoden 2019 kolaria tein hullun lailla töitä muiden yrittäjien tapaan. Sittemmin olen kyennyt kyllä tekemään pitkiä päiviä, mutta ainoastaan kotitoimistossa, jossa voin levätä välillä. Ts. nukkua. Varsinaisella toimistolla olen tehnyt maksimissaan puolikkaita päiviä, Ei sillä, että olisin kertaakaan yrittänyt tehdä täyttä päivää avokonttorissa, jossa keskittyminen on muutenkin vaikeaa.

Seinällä tarkoitan siis sitä, että en tiedä, kykenenkö sataprosenttiseen työaikaan kodin ulkopuolella, koska en ole kokeillut. Monet työpaikat tarjoavat onneksi hybridityöaikaa, eli osittaista etätyötä. Etä- ja hybridityöt… kyllä. Realistisia mahdollisuuksia tässä kohtaa.

T (Threats). Rehelliset uhat 11.10?

Mitä, jos saan unelmieni työn, enkä pystykään tekemään tarvittavaa työaikaa? Irtisanominen on pahempi, kuin se, etten saisi työtä alunperinkään..

Elämänhallintaan vaikuttavia uhkia ei ole näköpiirissä tällä hetkellä. Tällä tarkoitan epävakaita ihmissuhteita tai ihastuksia, joita en vain kerta kaikkiaan kestä. Lapsuuden traumat ovat jättäneet minulle niin vahvan hylätyksi tulemisen pelon, että pelkään menettämisen kokemusta enemmän, kuin yhdenkään romanttisen ihmissuhteen tai minkään asian menettämistä sinällään. Tästä syystä kaikenlaiset tunteita aiheuttavat ihmissuhteet ovat minulle todellisia uhkia.

Tässä kohtaa jään miettimään, että mitä oikein analysoin? Tarkastellessani laatimaani analyysia näen selvästi, että ajatukseni ovat hyvin urapainoitteisia. En juurikaan analysoi ihmissuhteita tai mitään muutakaan henkilökohtaisen elämäni elementtiä -paitsi uhkien osalta. Siinä ei ole mitään uutta, olen arvottanut itseni ja elämäni työelämän saavutusten kautta niin kauan, kuin jaksan muistaa.

Löysin myös taulukon, joka auttaa viemään analyysin tuloksia haluttuun suuntaan. Mutta siihen minulla ei ole tällä erää voimia.. eikä suoraan sanottuna myöskään mielenkiintoa. Mutta jotain haluaisin silti elämäntilanteelleni tehdä, jotta en jäisi junnaamaan paikoilleni.

Aikaisemmin minulla on ollut “bucket listoja”, eli listoja asioista, jotka haluan elämässäni saavuttaa. Listani olivat täynnä tonen toistaan suurempia elämyksiä ja unelmia. Saavutin suurimman osan listojeni asioista -audienssi Dalai Laman kanssa lienee ainoa, joka jäi saavuttamatta. Ja tosiaan, en myöskään ehtinyt opetella surffaamaan ennen onnettomuuttani. Mutta tiedättekö mitä? Nyt on aika tehdä uusi ÄMPÄRILISTA. Lupaan laatia sen tulevien parin viikon aikana ja julkaista syntymäpäivänäni 22.10.

Ja lupaan, että lista on täynnä kaikkea muuta, paitsi uraan liittyviä asioita.

Sitä odotellessa..

 

XoXo Hede