Wilma sai töitä

TEKSTI Sari Heino-Holopainen

KUVA Jussi Helttunen

Artikkeli on julkaistu Tukilinja-lehdessä 5/2021

Wilma Torni, 26, työskentelee osa-aikaisena laitoshoitajana Diakonissalaitoksen muistisairaiden Sanervakodissa ja on siellä ensimmäinen toimintarajoitteinen työntekijä. Wilmalla on lievä kehitysvamma ja takanaan kotityö- ja puhdistuspalvelujen perustutkinto. Työssä käymisessä häntä tukee Helsingin kaupungin työvalmentaja Tara Vallenius.

Kun Wilman määräaikaisuus edellisessä työpaikassa päättyi, Tara ja Wilma alkoivat etsiä uutta työpaikkaa. Wilma pitää vanhusten parissa työskentelystä ja käveli usein kotinsa lähellä Myllypurossa sijaitsevan Sanervakodin ohi.

”Mietin, että tuo hoivakoti vaikuttaa hyvältä ja pihalla istuskelee mukavan oloisia ihmisiä. Ja se on vain viiden minuutin päässä omasta kodistani – ei menisi enää aikaa työmatkoihin”, Wilma kertoo.
Wilman aloitteesta Tara otti yhteyttä Sanervakodin yksikönjohtajaan Anne Heikkalaan, joka kiinnostui oma-aloitteisesta työnhakijasta. Wilmalle räätälöitiin määräaikainen, palkallinen hoitoapulaisen työpaikka.

Wilma tekee töitä neljänä päivänä viikossa klo 10–14.00. Maanantaisin hän käy Vallilan työtoiminnassa. Tara tapaa Wilman Sanervakodissa kerran kuussa tai tarpeen mukaan. Tapaamisissa käydään läpi työtehtävissä onnistumista, vointia ja palautumista. Myös työnantajan kanssa käydään läpi töitä ja toiveita.

 

Vilma ja työnohjaaja Sara Vallenius juttelevat Sanervakodin pihalla.

 

Kun juttelemme pihan taukopaikassa, moni ohikulkeva asiakas ja työntekijä tervehtii Wilmaa iloisesti.
Millainen on työpäiväsi, Wilma?

”Kun aamulla tulen, sanon kaikille hyvää huomenta. Työhöni kuuluu muun muassa siistiminen, roskien vieminen, ruokakärryn nouto, tiskissä oleminen, pyykinpesuja ja välillä asukkaiden syöttämistä. Luen myös asiakkaille ja juttelen heidän kanssaan. Välillä istun pitämään pelkästään seuraa.”

Sitä Wilma haluaisi tehdä enemmänkin, mutta tunnollisen työntekijän aika ei aina riitä. Wilman työsuhde jatkuu, sillä hänet on tarkoitus vakinaistaa määräaikaisuuden loppuessa.


Takaisin artikkelilistaukseen