Blogilinjalla: Monica

Oma puutarha

Tämä on vähän kuin jatkoa eiliselle kirjoitukselleni. Lähdetään kukkapenkistä kiertelemään ympäri puutarhaa.

Meidän isossa puutarhassa olisi kokonsa puolesta mahdollisuuksia vaikka mihin. Olisi tilaa kaikenlaisille mukavuuksille ja komeille istutusalueille, jne. Haaveita on kaikenlaisia ollutkin, varsinkin istutusten suhteen, mutta oon niistä luopunut terveydentilani takia. Puutarhan on oltava mahdollisimman helppohoitoinen, jotta saadaan se siistinä pidettyäkin. Musta kun ei enää mitään isoa apua missään hommassa oo. Ei saa teettää paljoa työtä. Puutarhahommat muutenkin olisivat mun mielestäni mun heiniäni. Niimpä meillä iso osa puutarhasta onkin vaan nurmikkoa.

Puita puutarhassamme on aika paljon, ja montaa sorttia. Suurin osa on täällä ollut jo valmiiksi tänne muutettaessa. Osa kasvanut itsekseen. Jotakin on itse tullut laitettua, esim. vaahtera ja omenapuita. 

Vanhat viinimarjapensaat on hävitetty. Tilalla on mustikkaa, sinikuusama, punainen ja vihreä karviainen, valkoinen ja vaaleanpunainen viinimarja. Marjat tulee syötyä oikeastaan suoraan puskista päin. Itse tykkään marjoista eniten näin.

 

Koristepensaita on jokunen, mm. angervoja ja unkarinsyreeniä.

Kukkapenkkejä ei ole enää kuin kaksi, + pihassa kivikkokukkapenkki. Muut oon hävittänyt, koska niissä oli liikaa hoitamista mulle. Lähinnä tupaa on isoin kukkapenkkini, ja puutarhan perällä pienempi. Ja toki kesäkukkia tulee aina ostettua ja laitettua. Nykyään tosin huomattavasti vähemmän kuin joskus ennen.

 

Yksi ilonaihe puutarhassamme on linnut. Linnunpöntöissä asustelee pikkuvarpusia. Muitakin pikkulintuja näkee mitä milloinkin. Joku pieni haukkakin tässä välillä liitelee. Monenmoista siivekästä. 

Jo vuosien ajan puutarhassamme on asustanut harakkapari. Niitten touhuja on mukava seurata. Omien havaintojeni mukaan rakensivat tänä keväänä kuudennen pesänsä. On saatu nähdä ruoan jemmaamiset, poikasten ruoan etsintä- ja lentoonlähtö harjoittelut yms. Harakat tietävät tontin rajatkin justiin eikä melkein. Ovat valppaina kaiken aikaa. Monen linnun/eläimen ovatkin ajaneet pois. Viisaita lintuja. Meidän ihana harmiton harakkapari.

 

Tämä simppeli iso puutarha on mulle hyvin hyvin rakas ja tärkeä paikka. Monesti kiertelen vaan ympäri puutarhaa, yleensä jompikumpi kissoista tai molemmat kaverinani. Joskus istuskelen ja luen kirjaa. Joskus oon ja makoilen vaan filtillä tai patjalla altaassa. Mitä milloinkin. Hiljaisuudesta ja omasta rauhasta nauttien. Sisällä ollessani jään usein ikkunasta seuraamaan puutarhan elämää. Onni ja ilo. Elämän parhautta. Meidän oma puutarha. 

-Monica-