Blogilinjalla: Tuija

Liian kiltti

Hain joskus entisessä elämässä Finnairin lentoemäntäkoulutukseen. Pääsykokeissa kysyttiin, mitkä ovat heikkoutesi -tuttu kysymys monesta työhaastattelustakin. Vastasin, että olen liian kiltti. Muistan vieläkin haastattelijan syvän hämmennyksen hänen todetessaan, että voiko liian kiltti olla.

Kyllä voi. Tunnistan itseni esimerkiksi seuraavasta listasta, jossa luetellaan tyypillisiä merkkejä siitä, että saattaa olla liian kiltti:

Suostut liian usein, ja jälkeen päin kaduttaa. Jätät oman mielipiteesi kertomatta. Välttelet riitoja ja konflikteja viimeiseen asti. Pahoittelet ja pyytelet usein anteeksi. Et pysty sanomaan ei ystävällesi. Pelkäät torjutuksi tulemista. https://hidastaelamaa.fi/2020/08/oletko-liian-kiltti-10-merkkia-siita-etta-kannattaa-opetella-sanomaan-useammin-ei/

Liian kiltti on kiltti kaikille muille paitsi itselleen. Omat tarpeet jäävät taka-alalle ja vaarana on itsensä hukkaaminen ja loppuun palaminen. Arjesta tulee ankeaa suorittamista. Muiden jatkuva miellyttäminen itsensä kustannuksella vie veronsa.

Liialliseen kiltteyteen liittyy usein myös kyvyttömyys puolustaa itseään. Itse lamaannun ja “jäädyn” helposti, jos eteen tulee yllättäen syytös tai loukkaus. Saattaa olla, että vasta pari päivää asiaa sulateltuani tiedän, mitä minun olisi pitänyt sanoa.

Olen törmännyt joskus myös listaan, joka muistuttaa jokaiselle kuuluvista oikeuksista (teoksesta Vapaaksi ahdistuksesta, Bourne 1999). Ääritunnolliselle, käytöstään ja päätöksiään selittelemään taipuvaiselle ihmiselle on virkistävää palauttaa aika ajoin mieleen, että “minulla on oikeus tehdä päätöksiä tunteideni pohjalta, minulla on oikeus sanoa “en tiedä” ja ennen kaikkea “minulla on oikeus muuttaa mieleni”.

Monesti liiallisen kiltteyden taustalla ovat opitut mallit ja sisäistetty ajatus siitä, että toisten tarpeet ovat tärkeämpiä kuin omat. Kyse on siis pitkälti omanarvontunnosta. Mitään hokkuspokkuskonstia muutokseen ei varmaan ole. Itse yritän pyristellä ulos kiltin tytön roolista opettelemalla sietämään epämukavia tunteita. Minusta on hyvää vauhtia tulossa hankala akka.

Tuija

Kuva: maymay.fi