Blogilinjalla: Jesse

Kaikki hukassa

Hei!

Olin täysin siinä uskossa, että blogaukseni loppuisi jo helmikuun lopussa. En haluaisi käyttää ADHD:ta tekosyynä, mutta tällaisia unohduksia käy minulle todella usein. Koulussa ollessani eräpäivät lävähtivät naamaani, eikä minulla ollut aavistustakaan, että jotakin olisi pitänyt tuona päivänä palauttaa.

Unohdan paljon muutakin kun tehtävien teon. Minulla on jatkuvasti tavaroita hukassa, koska en ole keskittynyt elämään sillä hetkellä kun viimeksi laskin esineen johonkin. Minulle onkin sanottu, että sukunimeni “hukka”nen kuvaa minua aika osuvasti. Olen useaan kertaan etsinyt puhelintani sen ollessa kädessäni, avaimia niiden roikkuessa kaulassani, reppuani sen ollessa selässäni ja kelloani sen ollessa jo ranteessani. Lista jatkuisi vielä pitkään.. Uskon, että samanlaisia unohduksia sattuu muillekin silloin tällöin, mutta tämä on minulle arkipäiväistä, lähes jokapäiväistä. En luonnollisesti keskity yksityiskohtiin yhtä tarkasti kuin muut joten tälläiset unohtamiset ja hukkaamiset tapahtuvat paljon helpommin.

Pystyn keskittymään samalla tavalla kuin muutkin, mutta se vaatii kaiken huomioni. En voi pitää keskittymistä yllä kaikissa hetkissä. Itseasiassa tutkimuksissa on osoitettu, että ihmisillä joilla on ADHD voivat keskittyä jopa paremmin kuin ihmiset joilla ei ole ADHD:ta. He vain tarvitsevat aiheen joka kiinnostaa heitä niin, että he pystyvät syventymään siihen täydellisesti. Tätä sanotaan nimellä “hyperfocus” ja sitä voi jonkin verran verrata flow tilaan. Kun pääsen tuohon tilaan mikään ei voi häiritä minua, en ota mitään ärsykkeitä vastaan. Voi kun sen voisi saada päälle milloin vain.

Silloin kun olin vielä lukiossa ja käytin ADHD lääkitystä pystyin tekemään juuri tuon. Saamaan hyperfocuksen päälle tuosta vain. Se oli mahtava työkalu ylioppilaskirjoitukiin, enkä varmasti olisi valmistunut ilman lääkitystä. Tein monta tuntia päivässä matematiikan tehtäviä enkä edes tajunnut sitä, tein vain. Uskon kyllä, että kaikki on mahdollista. Myös tuon tilan opetteleminen, ihan kaikille.

Pyrin kirjoittamaan nyt useasti tämän loppukuun ajan. Lähden ylihuomenna Norjaan unelma reissulleni, joten sieltä tulee varmasti paljon tekstiä.