Blogilinjalla: Jenniina

Laji, jossa näkövammaiset ovat olleet trendin aallonharjalla jo paljon ennen muita!

Tämä laji on tietenkin äänikirjojen kuunteleminen! Joko sinä olet hurahtanut äänikirjoihin? Niiden suosio kasvoi aluksi verkkaisesti, sitten räjähdysmäisesti! Koronapandemia on vielä muokannut ihmisten ajankäyttöä, niin että tuntuu kuin kaikki olisivat yhtäkkiä äänikirjojen mukaansatempaamia! Näkövammaisille äänikirjat ovat olleet arkipäivää jo ammoisista ajoista alkaen. Lapsuudessani tilasimme kasetille nauhoitettuja satuja. Muistan yhä Satumaan lapset Pinin ja Ponin joiden ihania seikkailuja kuuntelin yhä uudelleen. Nuoruusvuosina ahmin kirjoja ihan tavalliseen tapaan; kirjastoautosta kotiin raahaten. Vietin aikaa nenä kiinni kirjassa, kunnes joskus vain kyllästyin, enkä keksinyt enää mitään luettavaa. E-kirjojen maailmaan sukelsin vasta esikoiseni myötä. Kun hän sai uudenlaista ohjausta heikon näön kanssa elämiseen, latasimme meille molemmille maksuttoman Pratsam Reader-sovelluksen, jolla olemme kuunnelleet kirjoja laidasta laitaan nyt jo vuosia.

 

Nykyään hoitelen kuopuksen iltasadunkin Pratsam Readerin avulla omia silmiä säästääkseni. Tällä hetkellä meillä on menossa Harry Potter ja liekehtivä pikari. Hauskimpia lastenkirjoja ovat mielestäni Vesa Vierikon lukemat Puluboit! Lukijalla on suuri merkitys äänikirjanautinnossa. Vaikka kirja ei olisi muutoin suosikkini, voi taitava lukija saada minut silti koukuttumaan. Esimerkiksi Krista Kososen lukemana kuuntelen mielellään ihan mitä vain! Katja Ketun Yöperhonen olisi kirjastossa jäänyt hyllyyn, mutta Kososen lukemana se on ihana. Samoin pidän Pirjo Heikkilän tavasta lukea kirjoja. Tänä vuonna olen rentoutunut esimerkiksi Suvi Ratisen Hyvä tarjous -kirjaa kuunnellen, johon Pirjo Heikkilän ääni on täydellinen.

 

Ystävän suosituksesta latasin sovellukseeni Kate Mortonin Salaisuuden Kantajan, täysin sattumalta Laura Lehtolan Minä valitsin sinut ja pitkään odotettuani vihdoin sain kuunneltavakseni Saara Turusen Järjettömiä asioita. Kaikki olivat todella mieluisia.

Kuuntelen kirjoja kotona siivoillessani, elokuisina iltapäivinä marjapensaassa herukoita poimiessani, auto- ja junamatkoilla ja tietenkin unta odotellessani. Jos vastaani tulee kirja, josta arvelen miehenikin pitävän, lopetan kuuntelun ja lainaamme kirjan yhteistä lukemista varten. Mies lukee minulle iltaisin kirjaa ääneen ja mihin olisikaan parempi nukahtaa! Kuitenkin aina kun olen yksin yötä kotona tai yövyn itsekseni jossakin muualla, sujautan napit korviin ja Pratsam Reader saa hoidella iltasadun miehen puolesta.

Kuuntelen sovelluksesta myös oppikirjoja. Se ei riitä minulle pelkästään oppiakseni jotakin täysin, mutta on hyvä lisä opinnoissa.

Eihän Pratsam Reader ole täysin verrattavissa maksullisiin e-kirjasovelluksiin, uutuudet tulevat sinne usein viiveellä, varsinkin vanhemmissa kirjoissa äänenlaatu on kehno ja Liekehtivää Pikaria kuunnellessamme kuulen kaikki kirjan sivun käännöt ynnä muut taustaäänet. En anna niiden kuitenkaan häiritä, vaan käytän sovellusta enemmän kuin kiitollisena.

Säiden muuttuessa syksyisemmiksi, on seuraavaksi kuunteluvuorossa Sokeriplantaasin valtiatar tai Puuvillatehtaan varjossa.

Moni äänikirjoihin koukuttunut kuuntelee jotakin myös lenkkeillessään. Tässä teen poikkeuksen. Lenkillä nautin hiljaisuudesta ja pidän korvat avoimena luonnon äänille.

Voitte varmasti uskoa, että nyt seitsemäntenä koronakaranteenipäivänä olen jälleen sulkeutunut nauttimaan hetkeksi omaa aikaa äänikirjojen lumoavaan maailmaan. Ei liene yllätys, että äänikirjat ovat lautapelien ohella parasta puuhaa karanteenissa!