Blogilinjalla: Jenniina

9 outoa kommenttia

Joskus ihmiset kommentoivat mitä eriskummallisimmilla tavoilla ulkonäköäni, silmiäni, arkisia toimintatapojani tai mitä milloinkin. He eivät tarkoita pahaa, mutta usein osoittavat kommenteillaan, etteivät tiedä aiheesta paljoakaan. Tätä blogipostausta varten palauttelin mieleeni oudoimpia kommentteja, mitä olen albinismiin tai näkövammaani liittyen kuullut.

 

  1. ”Sulla ei ole yhtään juurikasvua! Värjäät hiuksiasi varmasti tosi usein!”

En ole enää aikuisiällä yrittänyt värjätä hiuksiani, vaan ne ovat täysin valkoiset. Tai ehkä hieman kellertävät kuitenkin, sillä vaalea hius kellastuu helposti veden laadusta, auringosta ynnä muusta johtuen. Nuorena kokeilin pari kertaa hiusvärejä, mutta ne eivät olleet oma juttuni.

  1. ”Miten sä pystyt liikuttamaan sun silmiä noin nopeasti?!”

Näköni on heikko silmävärveestä, eli nystagmuksesta johtuen. Värve tarkoittaa nopeaa, nykivää, vaakasuunnassa edestakaista silmien liikettä. Se on tahatonta, enkä pysty liikettä hidastamaan tai nopeuttamaan millään tavalla.

  1. ”Miten sä olet noin kalpea?!”

Kuuluu ”taudin” kuvaan. Ihoni on hyvin vaalea ja pyrin suojaamaan sitä paitsi aurinkorasvalla, myös vaatteilla. En rusketu koskaan, enkä missään olosuhteissa.

  1. ”Näkövammaisilla tuo haitta-aste kohoaa niin helposti todella korkeaksi”

…totesi eräs virkailija, jonka mukana ollut opiskelija ihmetteli korkeaa haitta-astettani (75%) ja sitä, miksi virkailija edes harkitsi, tulisiko minulle myöntää Matkapalvelun taksimatkoja.

  1. ”Tienaat varmaan hyvin, kun ajelet aina taksilla”

En todellakaan. Maksan taksimatkasta 3,30€, enkä voi saada ajokorttia heikon näön vuoksi.

  1. ”Pitäiskö sinun hankkia uudet silmälasit?”

Eräs tuttava kommentoi tällä tavalla, kun en ollut nähnyt häntä kauempaa, tunnistanut kasvoja tai huomannut hänen vilkuttavan.

  1. ”Taitaa olla aika ylpeä”

mietti eräs naapurin rouva, kun oli pannut merkille, etten tervehdi hänen ajaessaan ohitseni. En vain tunnista kaikkien naapureiden autoja. Autossa istuvaa ihmistä en näe.

  1. ”Voikohan sinusta tulla nuorisotyönohjaajaa jos et pelaa sählyä?”

pohdiskeli terveydenhoitaja opiskeluaikoinani. Onneksi itse tiesin, että nuorisotyössä on kyse jostain niin paljon tärkeämmästä kuin säbän pelaamisesta.

  1. ”Nämä näkövammaisten asiat ovat niin vaikeita hoitaa”

…näin totesi eräs Kelan virkailija. Ei lisättävää.