Uutiset ja tiedotteet

Startti-stipendejä on jaettu jo yli 200 000 euron arvosta – syksyn stipendihaku auki lokakuun loppuun

Suomen Paralympiakomitea ja Tukilinja-säätiö ovat jakaneet vuodesta 2015 alkaen Startti-stipendejä yli 200 000 euron arvosta. Startti-stipendit ovat vapaasti haettavissa kahdesti vuodessa, huhtikuun loppuun ja lokakuun loppuun mennessä, ja ne on suunnattu urheilulajissaan tai liikuntaharrastuksessaan alkuvaiheessa oleville toimintarajoitteisille henkilöille sekä paraurheilu- tai soveltavan liikunnan toimintaa käynnistäville seuroille ja yhdistyksille.

Keväällä 2023 toteutettiin kaikille stipendin saaneille suunnattu seurantakysely, jolla haluttiin selvittää, millaista pidempiaikaista hyötyä harrastustoiminnan aloittamiseen myönnetyistä stipendeistä on ollut niiden saajille. Vastauksia kyselyyn saatiin yhteensä 122, joista 85 oli yksilö- ja 37 yhteisöhakijoilta.

Yksilöhakijoilta saatujen vastausten perusteella Startti-stipendi on toiminut tärkeänä kannustimena sekä innostunut jatkamaan ja kehittymään harrastuksessa.

”Harrastukseni on jatkunut ja muuttunut tavoitteellisemmaksi kilpaurheiluksi. Startti-stipendistä oli aikanaan konkreettinen taloudellinen apu.”

”Startti-stipendi mahdollisti tarvittavien ja hyvälaatuisten varusteiden hankinnan. Pelaan edelleenkin enimmäkseen samoilla varusteilla ja pikkuhiljaa uusinut niitä tarvittaessa. Startti-stipendi nimen mukaisesti sai startattua treenaamiseni. Sen jälkeen olen treenannut aktiivisemmin, löytänyt intoa ja päässyt pelaamaan kilpailuissa.”

Yli 80% yhdistysvastaajista kertoi saaneensa stipendin väline- tai varustehankintoihin. Kuten yksilöhakijoidenkin kohdalla, myös yhdistykset ja seurat kertoivat tuen olleen tärkeä apu toiminnan alussa.

”Haimme stipendiä kerhomuotoiseen jalkapalloharrastuksen aloittamiseen, josta tuli myöhemmin ympäri vuoden treenaava joukkue. Saimme hankittua tarvittavia harrastusvälineitä joukkuetta varten ja mainostettua kerhon ja myöhemmin joukkueen toimintaa.”

”Taloudellinen tuki mahdollisti jääkiekkojen tilaamisen. Näkövammaiskiekot ovat erikoisvalmisteisia, joten niitä tuli tilata 100kpl kerralla. Ilman tukea kiekkojen tilaaminen ei olisi ollut mahdollista ja näkövammaiskiekon aloittaminen Suomessa ei olisi ollut mahdollista. Toiminta on jatkunut ja edelleen kehittynyt.”

Yksilöhakijalle voidaan myöntää maksimissaan 500 euron ja yhteisöhakijalle 1000 euron stipendi. Stipendejä haetaan sähköisellä lomakkeella. Paralympiakomitea koordinoi stipendien hakuprosessia ja Tukilinja-säätiö rahoittaa stipendit. Seuraava stipendihaku päättyy lokakuun lopussa. Lue lisää Startti-stipendin hausta täältä.