Lukijafoorumi

Omaishoitajana korona-aikaan

Olemme toimineet avovaimoni kanssa vaikeasti kehitysvammaisen kundimme Arskan omaishoitajina koko tämän 30-vuotisen elontaipaleen ajan. Meillä on apunamme erinomainen vapaa-ajanavustaja (30 h/kk), joka vie kundimme viikoittain rumputunneille ja Stadiin hengailemaan.

Kehitysvammaisen kundimme kotihoidon kuormittavuus on kasvanut vuoden 2020 aikana merkittävästi Pasilan toimintakeskuksen parin kuukauden sulkemisen ja käyntipäivien vähentämisen sekä kodin ulkopuolella liikkumisen vaikeutumisen vuoksi. Riskiryhmään kuulumiseen liittyy omia reunaehtoja.

Lisäksi kuonomaskit soveltuvat huonosti kehitysvammaiselle. Arskan lyhyitä tilapäishoitojaksoja Pihliksessä ei voinut käyttää kahtena kuukautena ja näin meiltä jäi neljä lakisääteistä omaishoidosta elvyttävää vapaapäivää käyttämättä vuonna 2020.

Pandemia jatkuu. Saa nähdä, meneekö Arskan duunimesta Pasilan toimintakeskuksessa jälleen boseen ja pysyykö tilapäishoidon pienryhmäkoti avoinna. Omaishoitajan tehtäviä ei kuitenkaan voi hoitaa etätöinä.

Matti Laitinen