Digimaailmassa

NETTITURVALLISUUDEN ABC

SOITTIKO POLIISI ja tiedusteli pankkitunnuksiasi kiireellisessä petosasiassa? Tuliko tekstiviestikysely ja linkki vastausta varten Postilta tai
verottajalta? Ehkä voitit kansainvälisessä lotossa tai sait Kolumbiasta miljoonaperinnön – vain pienet siirtokulut pitäisi maksaa?

Huijareita tapaa nykyään useimmin internetissä, jossa harkitsemattomat rahansiirrot tapahtuvat nappia painamalla. Poista kaikki sähköpostit, joissa sinulle ehdotetaan pikku summan lähettämistä saadaksesi itsellesi isomman summan. Rakkaushuijaukset ovat varsinkin Facebookissa ja deittisivustoilla yleinen huijausmuoto – vaiettu ja häpeällinen salaisuus, josta ei usein edes ilmoiteta poliisille. Kuka muka olisi niin tyhmä, että lähettäisi tuhansia euroja ihmiselle, jota ei ole tavannut kuin tietokoneen ruudulla? Yllättävän moni. Laita siis hurmaavan uuden tutun kuva Google-kuvahakuun äläkä sorru siirappiseen tarinaan äkillisestä vastoinkäymisestä.

IDENTITEETIN VARKAUS on uhka, jolla on pitkäkestoisimmat ja vaarallisimmat seuraukset: Osoite, puhelinnumero, sähköpostiosoite, luottokortin numero ja henkilötunnus mahdollistavat varkaalle minkä tahansa asian tilaamisen, minne tahansa. Usein uhri havahtuu vasta perintäkirjeeseen tai monisivuiseen visalaskuun. Uhriksi joutumista ei aina voi edes välttää, sillä suuri osa tiedoista varastetaan yritysten tietomurroissa. Jotain voit silti itsekin tehdä estääksesi
pahimman. Seuraavassa muutama vinkki.

NETTITURVALLISUUDEN ABC:
a) Huijarit ovat luoneet monista henkilö- ja maksutietoja vaativista sivuista niin taidokkaat näköissivut, etteivät ne eroa alkuperäisistä. Älä koskaan siirry niille linkillä, jonka olet saanut tekstarissa tai meilissä!
b) Älä kirjaudu pankkiin tai muulle henkilövarmennetta vaativalle sivulle googlaamalla. Ensimmäinen hakutulos voi olla huijaussivusto. Kirjoita osoiteriville nettiosoite tai käytä tallentamaasi kestolinkkiä. Varmista, että palveluun kirjautuessa osoiterivillä näkyy lukkoikoni. Se kertoo, että yhteys on suojattu ja yksityinen.
c) Suojaa keskeiset palvelutilisi kaksivaiheisella tunnistautumisella. Jos salasana joutuu vääriin käsiin, saat tilin takaisin vaihtamalla salasanan.
d) Yksikään pankkivirkailija tai poliisi ei kysy pankkitunnuksiasi puhelimitse. Microsoftin työntekijä ei myöskään soita sinulle neuvoakseen, miten pelastat rahasi huijarilta. Tällaiset soittajat ovat itse huijareita.
e) Paketista ei ilmoiteta viestillä, jonka linkistä avautuvalle sivulle pitäisi kirjoittaa henkilö- ja maksutietoja. Paketteja seurataan seurantakoodilla, jonka käyttämiseen ei tarvita henkilötietojasi. Pidä kirjaa, mitä paketteja sinulle on tulossa!
f ) Verottaja ei lähesty sinua tekstiviestillä ja linkillä. Kirjaudu Omaveroon ja tarkista, löytyykö viesti sieltä.
g) Pysy ajan tasalla käymällä nettiselaimesi turvallisuus-sivuilla. Ne löytyvät hakutoiminnolla.
h) Ja lopuksi mantra, joka ei vanhene: Käytä joka palvelussa eri salasanaa!