Blogilinjalla: Maria

Talviautoilu – elämyslaji!

Mulla on sellainen pieni näpsäkkä kaupunkiauto…  sillä on kohtuu kätevä huristella – ainakin kesällä kaupungissa. Ainut vaan, että mä asun maaseudulla ja joudun ajelemaan erilaisilla tieosuuksilla – myös talvella. Se asettaa pieniä haasteita, eikä aina ihan niin pieniäkään. Tänä talvena olen ollut sen kanssa jo ainakin kuusi kertaa jumissa lumihangessa – tiellä!

 

Tuulilasin talvikuorrutus..

Tuulilasin skrapaaminen on tiskaamisen ja kaikenlaisen vatkaamisen lisäksi yksi varmimmista “selän eliminointi lajeista”, jotka aiheuttaa sitten pahimillaan konttaamista, koska jalat sanovat sopimuksen irti.. Päätin  sitten hankkia auton tuulilasiin peitteen, ettei se jäätyisi.

Tyytyväisenä puin autolleni illalla peitteen päälle, hymistellen tyytyväisenä sitä, miten aamulla vain nappaan puhtaan auton ja lähden huristelemaan kohti päämäärää…. mutta aamulla koitti yllätys. Auton tuulilasi ei toki ollut jäässä, mutta auton päällä oli hillitön kasa lunta, myös sen suojapeitteen päällä! Eli eipä siinä auttanut muu, kuin kaivaa lumiharja esiin ja aloittaa auton etsiminen lumen alta.

Nämä on sellaisia juttuja mitä niin sanotut normaalit ihmiset ei ehkä edes ymmärrä, että ne voi jollekin olla ongelma, mahdollisesti isokin ongelma. Etenkin, kun sitä lasia ja autoa saa kaivaa esiin pahimmillaan useita kertoja päivässä! Itse tarvitsisin tähän kipeästi avustajan, joka sen auton  kuorisi esiin, kerta toisensa jälkeen, mutta käytännössä ainakaan tällä hetkellä, ei avustajan työtuntimäärät edes tähänkään riitäisi…

Vinkkejä talviautoiluun

Kun on se auto saatu kuorittua ajokuntoon, niin muutama pikku juttu mitkä helpottaa ehkä  elämää liikkelle lähdön jälkeen JOS jotain sattuu…

1. Kerro jollekin missä ajelet ja koska suunnilleen sun pitäisi olla perillä. Että joku osaa huolestua, jos sinua ei kuulu. Eilen huomasin itsekin sen, että nykypäivänkin voit joutua jossain metsätaipaleella pulaan, eikä kännykässä välttämättä ole kenttää!

2. Pidä tankki sen verran täynnä, että auto voi käydä sen aikaa, että joku sinut mahdollisesti löytää.. jos avun etsiminen omin jaloin on mahdotonta. Itse en ainakaan selviäisi kilometrien kävelystä avun luokse, enkä kyllä edes tietäisi mistä apua lähteä etsimään, jos mukana ei ole mitään navigointilaitetta. Kivempi odotella autossa, jos sisälämpötila pysyy pakkasella plussan puolella..

3. Pidä mukana perinteinen kartta! Edelliseen kohtaan viitaten, etenkin jos ajelet vähäkulkuisilla teillä, keskellä ei mitään… helpottaa hieman reitin valintaa, mahdollisen avun luokse – jos mikään tekninen laite ei navigoi.

4. Lämpimät vaatteet autoon mukaan! Jos olet siellä jossain kaukana, auto ei syystä tai toisesta käy, niin on huomattavasti mukavampaa odotella mahdollisia apuvoimia, kun saa päälle säätä ja pakkasta kestävät kamppeet!

5. Evästä mukaan! Mahdollisen avun odottelu käy huomattavasti mukavammin, jos on mukana jotain syötävää ja juotavaa, etenkin jos apua saa odotella tovin kauemmin.

ps. Ihanaa 3. adventtisunnuntaita kaikille!