Blogilinjalla: Maria

Oppimisen apuvälineiden maailmaan

Oman oppimisen tukemiseen voi käyttää tarvittaessa erilaisia oppimisen apuvälineitä. Oppimisen apuvälineitä on monenlaisia. Joistain apuvälineistä voi olla apua esimerkiksi keskittymiseen. Lukemisessa rivillä pysymistä taas voi pyrkiä helpottaman vaikka lukuviivaimen tai erilaisten värikalvojen avulla.

Erilaisia oppimisen apuvälineitä: Timer, kynätukia, lukuviivaimia, tangel, nystyräpallo ja lukukalvoja. Kuva: Erilaisten oppijoiden liitto

Kouluvierailu

Tämä vannoutunut etätyöntekijä hyppäsi hetkeksi itselleen vieraammalle alueelle oppimisen apuvälineiden pariin. Pääsin kouluvierailulle idylliseen 113-vuotiaaseen pieneen kyläkouluun  Rikantilaan. Minusta on äärimmäisen hienoa, että vielä on pieniä hieman kodinomaisia kouluja.

Vierailu oli ainakin itselle tosi antoisa. Sain haastaa itseäni tutustumalla uudenlaisiin työtehtäviin ja muistaa sen miten mukavaa on kohdata ihmisiä ihan livenäkin.

Kosketus apuvälineeseen tutustumisen apuna

Oppimisen apuvälineisiin on hyvin vaikea myös tutustua etänä, sillä ilman fyysistä kosketustuntumaa apuvälineeseen ei välttämättä pysty kokemaan kuinka sopiva väline voisi olla itselle.

Minulle tangeli oli ollut aiemmin mielikuvaltaan vähän turhake. Jouduin kuitenkin toteamaan oman mielikuvani vääräksi, sillä saadessani fyysisesti  omaan käteen sopivan ja itselle sopivan värisen liukaspintaisen tangelin huomasin, miten mukavalta se tuntui.

Erilaisesta materiaalista tehty tai erivärinen tangeli taas ei tuonut  itselle vastaavaa tunnetta. Erilaisia apuvälineitä kannattaakin kokeilla avoimin mielin, sillä sitä ei voi tietää mikä väline ikään kuin puhuttelee ketäkin.

Tsemppiviestien viejänä

Sain myös kunnian välittää oppilaille viestejä aikuisilta erilaisilta oppijoilta. Nämä aikuiset erilaiset oppijat halusivat lähettää lapsille viestejä, joita olisivat itse toivoneet alakouluikäisenä kuulevansa muilta ihmisiltä. Niissä lauseissa ja aforismeissa oli paljon viisautta ja hyvää mieltä. Toivon, että ne tunteet välittyi myös viestien saajille.

Jätin myös koululle pienen postilaatikon, johon lapset voivat halutessaan jättää palautteen vierailusta, tai siitä, miltä joku apuväline on tuntunut. Tai palautetta mistä vain.

ps. Mukavaa ystävänpäivää ihan kaikille!