Blogilinjalla: Lotta

Valonpilkahduksia

Ai, että, kun on tuntunut hyvältä se, että olen nauranut ja hymyillyt. Osannut iloita vaikka elämässä on paljon vastoinkäymisiä ja haastavia tunteita. Alkuun kyllä iloon yhdistyi pelko siitä, että menetän ilon lähteet, kuten on usein käynyt. Kun sitten tiedostin tämän ja annoin pelon ja surun olla, on ilolle tullut tilaa. Olen myös ajatellut, että onneksi ilon lähteitä tulee uusiakin vaikka jostain vanhasta olisikin joutunut luopumaan.

Tänään nauroin sydämeni kyllyydestä ollessani ystäväni kanssa retkellä. Samoin eilen hykertelin, kun näin kahta rakasta ystävää tulistelun merkeissä. Ja itseasiassa sitäkin edellisenä päivänä näin ystävää luonnossa. Ystäviä, jotka ovat tottuneet näkemään minut kauan hyvin syvissä vesissä. Jaettu ilo on todellakin tuplailo. Tuntui ihanalta saada yhteys läheisiin myös ilon kautta. Tämän kolmen viikon aikana, jonka olen asunut Turussa luonnon äärellä, olen nähnyt enemmän ihmisiä kuin, mitä Paimiossa monen kuukauden aikana ja tämä on ollut mahdollista vaikka olen ollut kipeä eri tavoin. Kykenin pitkästä aikaa elämään ystävieni kanssa hetkessä enkä jatkuvasti miettinyt, milloin seuraavaksi on mahdollisuus nähdä heitä ja, miten kauan tapaaminen vielä kestää. Näitä mietin, koska usein minulla ei ole mahdollisuutta nähdä ystäviä niin usein tai niin kauaa kuin, mitä tarvitsisin sillä elämäntilanteet ovat niin erilaiset. Minulla on vapaa-aikaa enemmän kuin, mitä kestän ja harvoilla lähiystävilläni tilanne on päinvastainen.

 

 

Takaisin iloon. Nauruhanani taisivat aukaista kuuntelemani äänikirja, jonka parissa olen saanut vatsalihakseni kohtuu helliksi, kun kikattamisesta ei ole meinannut tulla loppua. Lisäksi uskon, että ystäväni minulle tekemät Reiki- energiahoidot ovat auttaneet tukoksien avaamisessa. Hoidot ovat tasapainottaneet ja tehneet tilaa uudelle. Olen myös uskaltanut useimmiten kohdata vaikeat tunteet ja yrittänyt uskoa siihen, että niiden kohtaaminen auttaa minua pääsemään eteenpäin sekä pyrkinyt muistuttamaan itseäni siitä, että mikään tunne ei voi kasvaa suuremmaksi kuin, mitä olen.

Haastavien tunteiden kohtaamisessa on auttanut huomattavan paljon meditointi, jooga sekä päiväkirjan kirjoittaminen. Sekä tietty luonto! Se on lääke lähes kaikkiin vaivoihin. Itsemyötätunnon harjoittaminen on tukenut prosessia. Olen lukenut viime aikoina paljon lohduttavia ja kannustavia runoja, mietelauseita ja viisaita sanoja sekä kuunnellut rauhoittavaa musiikkia. Kun usko itseen horjuu voin tukeutua edellisiin. On lohdullista lukea ajatelmia, joissa joku toinen on painiskellut aivan samojen asioiden äärellä kuin, mitä itse nyt tekee. Se auttaa ymmärtämään, että kyseessä on jotain, mikä on yleisinhimillistä. Kipu ja vaikeudet ovat osa elämää. Toisilla niitä on enemmän ja toisilla vähemmän.

Näinä mielen kirkkaina ja rauhallisina hetkinä uskon vakaasti siihen ettei pimeys voi jatkua ikuisesti. Vaikka traumamoodissa ollessa tuntuu, että koko elämäni on pitkä jana pelkkää kärsimystä ja toivottomuutta, on tosiasia, että paljon on hyvääkin. Kun on traumamoodissa aivot eivät kertakaikkiaan toimi normaalisti. On vain tuskallinen hetki, joka yhdistyy kaikkeen aiempaan tuskaan ja siinä sitä sitten ollaan loputtomalta tuntuvassa hätätilassa.

Onneksi on näitä tasapainoisia päiviä välissä, jotta elimistö saa hengähdyshetken ja voi kokea turvaa. Kun kokee turvaa, on mahdollista rentoutua ja kokea iloa sekä keveyttä. On mahdollista olla se, kuka todella olen. Silloin yhteys itseen ja kaikkeen olevaiseen ympärilläni vahvistuu. Koen olevani syvä osa maailmaa. Tämä kokemus taas lisää toivoa ja muistuttaa minua siitä, että olen rakastettu ja voin rakastaa. Rakkaus taas kutoo kaiken yhteen kauniilla tavalla ja lisää harmoniaa elämääni. Näinä hetkinä muistan kirkkaasti myös oman tarkoitukseni täällä maan päällä. Se on auttaminen, hoivaaminen ja hyvän tekeminen.

 

 

Seuraavassa lainaus kirjasta Ilon kirja – ystävyydestä, rakkaudesta ja hyvästä elämästä, liittyen aikomusten asettamiseen aamulla. Kirjan tekijöinä Dalai- lama, Desmond Tutu ja Douglas Abrams.

“Jos et tiedä aikomustasi, voit toistaa seuraavat neljä säettä. Ne on muokattu perinteisestä tiibetiläisestä Neljän Mittaamattoman rukouksesta, joka on opastanut monia matkalla suurempaan myötätuntoon ja onnellisuuteen:

Saavuttakoot kaikki olennot onnellisuuden.

Olkoot kaikki olennot vapaita kärsimyksestä.

Älköön yksikään olento koskaan joutuko irralleen ilosta.

Kestäkööt kaikki olennot sen, mikä niitä kohtaa.”

 

Loppuun vielä linkkilista joihinkin minulle tärkeisiin sivustoihin ja harjoituksiin:

Arto Pietikäinen, Hyväksymis- ja omistautumisterapiaharjoituksia:

https://www.youtube.com/@joustavamieli22

 

Mari Viljakaisen itsemyötätunto- ja mindfulnessharjoituksia:

https://www.youtube.com/@itsemyotatunnontaito6214

https://www.youtube.com/@MariViljakainen

 

Melissa Westin englanninkielinen joogakanava. Täynnä harjoituksia niin aloittelijoille kuin pitkälle edenneille:

https://www.youtube.com/@drmelissawest

 

Kuva: Jan Bergman