Blogilinjalla: Lotta

Luontoyhteysharjoitus, olkaatte hyvä!

Sain Tukilinjalta tosiaan viime vuoden alkusyksystä apurahan Luontoyhteysohjaajan koulutukseen, joka järjestettiin Muurlan opistossa. Vaikka en olekaan vielä päässyt tekemään konkreettista työtä ohjaajana, olen vienyt oppimiani asioita käytäntöön muilla tavoin. Täällä blogissa olen kertonut luontosuhteestani, joka on syventynyt entisestään. Minulle luontoyhteydessä on kyse mm. pysähtymisestä, aistimisesta, tunteista, itsetuntemuksesta, yhteydestä kaikkeen ympärillä olevaan sekä kiitollisuudesta maapallolle, kodillemme.

Jaan nyt teille erään harjoituksen, jota voi aivan hyvin soveltaa omia tarpeita vastaavaksi. Tälläiset harjoitukset on hyvä pitää suoritusvapaina. Tärkeintä on mennä luontoon, tai tuoda luonto luoksesi eri tavoin ja viettää aikaa luonnon kanssa. Mikäli et pääse ulos luontoon, myös sisällä voi luoda yhteyden luontokappaleisiin, esim.huonekasveihin, kiviin, käpyihin, veteen…Vain mielikuvitus on rajana, kunhan muistat jokamiehenoikeudet sekä luonnon kunnioittamisen.

 

 

HARJOITUS ULKONA LUONNOSSA

Harjoitusta varten tarvitset istuinalusen, mikäli haluat ja voit istua maassa. Ota itsellesi aikaa tähän vähintään puolisen tuntia, mieluusti enemmänkin. On hyvä kytkeä puhelin äänettömälle, jos se on mahdollista. Muutoinkin puhelin saa pysyä piilossa harjoituksen ajan. Harjoitus on hyvä sekä aloittaa, että lopettaa tervehtimällä ja kiittämällä luontoa omin sanoin. Tällä tavoin suuntaat keskittymistäsi harjoitukseen ja osoitat kiitollisuuttasi luonnolle. Vahvistat myös yhteyttäsi ympäröivään maailmaan.

Tämän jälkeen kulje luonnossa 10-15 minuuttia hiljaisuudessa. Aikaa ei tarvitse erikseen seurata, riittää, että arvioit sen. Tämä aika auttaa sinua laskeutumaan arjen pyörteistä tähän hetkeen. On täysin luonnollista, että mieli seikkailee, missä sattuu. Voit huomata, minne mieli menee ja halutessasi palauttaa huomiosi eri aisteihin. Olen huomannut että, mitä kiireisimpi tai stressantuneempi on, sitä myllertävämpi on myös mieli.

Käveltyäsi rauhassa tämän hetken, ala etsiä luonnosta paikkaa, joka vetää sinua puoleensa. Luota tässä itseesi ja intuitioosi. Kun olet löytänyt sopivan paikan, asetu viettämään aikaa kyseisessä paikassa. Voit viettää aikaa paikassa juuri siinä asennossa kuin, mikä tukee sinua. Voit toki vaihtaa asentoa. Ihan aluksi voit kuulostella sitä, mikä veti sinua puoleesi juuri tässä paikassa?

Keskity sitten katselemaan ympärillesi. Mitä eri elementtejä huomaat? Mitä kasveja ympärilläsi on? Mitä värejä? Millaisia muotoja? Tutkaile ympäristöäsi rauhassa.

Seuraavaksi siirä huomiosi kuuloaistiin. Mikäli haluat ja voit, sulje silmäsi. Suljetut silmät auttavat usein huomion siirtämistä muihin aisteihin. Mitä kaikkea voit kuulla ympärilläsi? Kuuletko ehkä tuulen? Lintujen ääniä? Onko hiljaisia hetkiä?

Seuraavaksi ota läheltäsi käteesi jokin luontoelementti. Tutki sitä sormillasi ja käsilläsi kunnioittavasti ja uteliaalla mielellä. Voit myös haistella tutkimaasi asiaa. Kun olet tutkinut kohdetta riittävästi, laske se takaisin siihen paikkaan, josta otit sen. Hiljenny vielä hetkeksi kuulostelemaan, millainen olo sinulla on.

Lopuksi voit lähteä valitsemastasi paikasta ja kävellä jälleen hetki hiljaisuudessa aistien luontoa ympärilläsi. Voit myös valita jäädä valitsemaasi paikkaan pidemmäksi aikaa. Muista kuitenkin harjoituksen lopuksi kiittää luontoa sekä itseäsi. Olet suonut molemmille arvokasta aikaasi ja huomiotasi. Tällä tavoin osoitat huolenpitoa niin itsellesi kuin luonnolle.

Kiitos, kiitos, kiitos

 

 

HARJOITUS SISÄTILOISSA TEHTÄVÄKSI

Mikäli ei pääse luontoon, voi luonnon tuoda helposti luokse eri tavoin. Se on äärimmäisen kannattavaa ja tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia. Luonnon hyvinvointivaikutukset ovat mielestäni kaikkien oikeus. Ylläolevan harjoituksen voi toteuttaa muokattuna sisätiloissa. Tarvitset harjoitukseen luontoelementtejä esim: kiviä, keppejä, käpyjä, lehtiä, simpukoita, hiiltynyttä puuta, kynttilöitä, vettä, multaa….Huonekasvit ovat myös toimivia. Kokoa valitsemasi asiat käden ulottuville vaikkapa kauniiseen asetelmaan.

Käytä aluksi aikaa pysähtymiselle ja hiljentymiselle. Vie huomio ensin ajatuksiin. Mitä kaikkea mielessä liikkuu? Vie sitten huomiosi kehoosi. Huomaa, mitkä kohdat kehoasi koskettavat alustaa? Jos haluat voit kiinnittää huomiosi myös tunteisiisi ja tuntemuksiisi kehossasi, lempeästi ja hyväksyen. Kaikki, mitä koet, on ok.

Vie sitten huomiosi näköasistiisi. Mitä kaikkea luontoon liittyvää voit nähdä? Tutkaile rauhassa.

Tämän jälkeen voit valita sinua eniten kutsuvan asian ja, jos mahdollista ottaa se käteesi tai koskea sitä muulla tavoin. Miltä valitsemasi asia tuntuu? Onko se kylmä tai lämmin? Millaisia muotoja löydät? Tutki uteliaasti ja rauhassa. Voit pidellä kohdetta väillä silmät kiinni ja havainnoida muuttuuko tuntemuksesi. Jos haluat voit pohtia, miksi valitsit juuri tämän asian tutkittavaksesi.

Lopuksi hiljenny vielä hetkeksi ja kuulostele oloasi harjoituksen päätteeksi. Tämän jälkeen voit kiittää sekä luontoelementtejä, että itseäsi. Pidät tällä tavoin huolta hyvinvoinnistasi.

Kiitos, kiitos, kiitos