Mies kuvaa kasvillisuutta.

Yrittäjän malli kotoa

Kamera on pysynyt Joelin kädessä lapsesta asti. Nyt hän elättää itsensä mediatuotannoilla ja laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta.

TEKSTI Pinja Eskola

KUVA Jussi Helttunen

Artikkeli julkaistu Tukilinja-lehdessä 2/2023

Moni vammainen on löytänyt tien työmarkkinoille kevytyrittäjyyden kautta. Eräs heistä on 27-vuotias, ataksian kanssa elävä Joel Burgos. Hän on vuodesta 2019 toiminut mediatuotantoihin keskittyvässä kevytyrityksessään Special Media.

Joel mietti peruskoulun jälkeen, mikä hänestä tulisi isona, ja media-ala tuntui luontevalta.

”Olen taltioinut kaikenlaista siitä lähtien, kun sain ensimmäisen kamerani.”

Alun perin Joel lähti yrittäjäksi ystävänsä kanssa, mutta suksien mentyä ristiin hän hoitaa nyt yritystoimintaansa yksin. Aiemmin Joel kertoo tehneensä asiakas- ja myyntitöitä.

”Mulla on vähän semmoinen asenne, että töitä tehdään, kun niitä on tarjolla.”

Ataksiansa vuoksi Joel liikkuu leveäraiteisesti, mikä saa hänen kävelynsä näyttämään ikään kuin humalaiselta. Hän ei kuitenkaan koe vamman vaikuttaneen itse työn tekoon

”Ainoa apuvälineeni on pääni eli älyni.”

Vamma tuokin haasteita Joelin arkeen vain potentiaalisten asiakkaiden ennakkoluulojen kautta.

Malli kotoa

Joel kertoo saaneensa yrittäjyyden mallin kotoaan, sillä hänen isänsä on yrittäjä. Yrittäjyydessä häntä kiinnosti nimenomaan mahdollisuus päättää omista aikatauluistaan sekä siitä, millaisia palveluita tarjoaa. Joel ei kuitenkaan ollut varma, olisiko valinta hänelle sopiva, joten kevytyrittäjyys oli hyvä tapa testata asiaa.

Etenkin alkuvaiheessa turvallisuutta toi se, että kunhan hän luo asiakkaalle laskun, laskutuspalvelu hoitaa loput ja vastaa myös yrittäjyyteen liittyviin kysymyksiin ja huoliin. Joelia esimerkiksi huoletti verotus. Tavalliselle yrittäjälle on selkeää, mitä hän saa vähentää verotuksessa, mutta samaa ei voi sanoa kevytyrittäjyydestä.

Hinnoittelun sudenkuopat

Oman työn hinnoittelu mietitytti myös. Aluksi Joel teki muutaman keikan miinuksella vain saadakseen nimeä. ”Se voi auttaa aluksi, mutta luuppiin ei saa jäädä.”

Aloitteleville tekijöille tuntihinnoittelu voi tuntua parhaalta mallilta, mutta aina se ei sitä Joelin mukaan ole: ”Esimerkiksi hieronnassa toimii tuntihinnoittelu, koska tiedät, että menet pitämään tunnin hieronnan ja se on siinä.” Projektitöissä voi sen sijaan olla ainakin aluksi vaikea määritellä, miten paljon mikäkin työvaihe vie aikaa.

Määritteli hintansa millä mallilla tahansa, on tärkeää pohtia, mitä hintaan sisältyy. Joel kehottaakin laskemaan, paljonko hommaan kuuluu esimerkiksi suunnittelutyötä, joka ei näy asiakkaille. Sen jälkeen kannattaa miettiä työlle kokonaishinta.

”Asiakas ei välttämättä osta tuotetta, jos laskutat tuntihinnan mukaan, koska joutuisit laittamaan sille liian kovan hinnan.”

Puskaradio palkitsee

Yrittäjyydessä monia mietityttää myös asiakashankinta. Mistä niitä oikein saa?

”Luota puskaradioon”, Joel toteaa.

Tällä hän tarkoittaa sitä, että jos teet työsi hyvin, asiakkaasi kertoo siitä eteenpäin.

Joel kehottaa kaikkia, joita yrittäjyys kiinnostaa, testaamaan ensin kevytyrittäjyyttä. Jos mielessä on yhteinen yrittäminen, hän kehottaa harkitsemaan sitä käytännöllisesti:

”Mieti, kenen kanssa haluat tehdä töitä. On ihan eri asia olla jonkun kanssa ystävä kuin tehdä hänen kanssaan töitä.”

Hän kannustaa myös pitkäjänteisyyteen: ”Vaikkei jokin asia tuottaisikaan heti tulosta, ei se tarkoita, ettei se ikinä tuottaisi.”


Takaisin artikkelilistaukseen