Tyttö vihreässä takissa hevosen selässä.

Venla kuntoutuu ratsastamalla

Venla päätti jo nelivuotiaana alkaa ratsastamaan. Startti-stipendillä hankittiin tietysti ratsastusvarusteita.

TEKSTI Lauri Jaakkola

KUVA Jenna-Maaria Photography

Artikkeli julkaistu Tukilinja-lehdessä 3/2023

Venla Partanen yllätti 4-vuotiaana äitinsä ilmoittamalla, että haluaa päästä ratsastamaan. Perheessä ei ratsastajia ollut eikä asiasta ollut aiemmin puhuttu, mutta Venla oli päättäväinen.

”Tykkään eläimistä ja hevoset ovat hienoja”, perustelee nyt 7-vuotias Venla.

Venlalla on motorisen kehityksen viivästymä ja hän liikkuu rollaattorilla. Lisäksi hänellä on 90 prosentin haitta-asteinen näkövamma.

Into ei lopahtanut

”Aloin selvitellä, mihin 4-vuotiaan voisi täällä Joensuun seudulla viedä turvallisesti ratsastamaan. Päädyttiin Tikun Puuhevosen ratsastuskouluun noin 20 kilometrin päässä Joensuun keskustasta. Heillä oli sosiaalipedagogista hevostoimintaa ja valmiuksia ottaa tukea tarvitsevia ratsastajia mukaan”, äiti Kaisamari Åkerman kertoo.

”Oletin suoraan sanottuna, että Venla jaksaa pari kertaa käydä ja sitten innostus lopahtaa, mutta ei se ole mihinkään lopahtanut. Venla on nyt kolme vuotta käynyt ratsastamassa ympärivuotisesti joka toinen viikko ja kesällä vähän useamminkin.”

Sinnikästä treeniä

Ratsastus on kehonhallinnan kannalta alkuun melko raskas harrastus. Venla jaksoi ensin olla vain noin vartin verran hevosen selässä talutettavana. Nykyään hän jaksaa hyvin tunninkin ja harjoittelee jo ohjastamaan itse ravia ja laukkaa.

Venlan kehonhallinnan kehitykselle ratsastus on ollut erinomainen harrastus.

”Ravi on kivaa ja puomien meneminen. Haluaisin vielä oppia menemään kokonaan ilman talutusta”, sanoo Venla, joka saa toistaiseksi vielä talutusapua ravatessa ja puomeja mentäessä.

Stipendillä varusteita

Venlan suosikkiponi Tikun Puuhevosessa on Lillith.

”Se on kiva, kun se ei pysähtele kesken ravin”, Venla toteaa.

Venla sai syksyn 2022 apurahahaussa Tukilinja-säätiön ja Paralympiakomitean jakaman Startti-stipendin, jonka turvin hänelle on hankittu uusia ratsastusvarusteita: kypärä, hanskat ja kahdet ratsastushousut. Vielä ovat etsinnässä sopivat ratsastussaappaat.

Kanteleen soittaja

Syksyllä koulutaipaleensa aloittavan Venlan toinen kiinnostuksen aihe ratsastuksen ohella on musiikki. Hän on käynyt muskarissa pienestä pitäen ja soittaa kanteletta konservatoriossa. Seuraavaksi soittimeksi on suunniteltu kontrabassoa.

”Lisäksi tykkään leikkiä veljen ja kavereiden kanssa ja käydä esimerkiksi eläintarhoissa ja tivoleissa ja muilla reissuilla”, Venla kertoo kesäsuunnitelmistaan.


Takaisin artikkelilistaukseen