Black lives matter by Lehtikuva

Vamma riskinä poliisiväkivaltaan

Yhdysvalloissa Black Lives Matter -liike on noussut vastustamaan poliisiväkivaltaa. Taustana poliisin ja kansalaisen välisen tilanteen kulminoitumiseen on usein ollut myös päälle päin näkymätön vamma.

TEKSTI Iris Tenhunen

KUVA Lehtikuva

Artikkeli on julkaistu Tukilinja-lehdessä 4/2020

Brittiläinen Guardian-lehti kertoi 9.6.2020, että vamman määritelmästä riippuen joka kolmannella tai jopa puolella amerikkalaisten poliisien surmaamista henkilöistä on ollut jokin vamma tai päälle päin näkymätön pitkäaikaissairaus. Moni oli myös tummaihoinen. Vamma tai sairaus on todennäköisesti vaikuttanut heidän käytökseensä aiheuttaen sen, että heidän kohdatessaan kamppailuun valmistautuneen poliisin tilanne on päättynyt ikävimmällä mahdollisella tavalla. 

Vammoja, jotka artikkeli mainitsee tapauksiin liittyen, ovat kehitysvamma, epilepsia, masennus, astma, diabetes, skitsofrenia, kaksisuuntainen mielialahäiriö ja aivovamma. 

”Ottaen huomioon sen, miten suuressa määrin poliisiväkivalta on kohdistunut henkilöihin, jotka kuuluvat sekä mustaan väestöön että vammaisiin ihmisiin, mielekkään muutoksen aikaansaaminen vaatii puuttumista kumpaankin tekijään”, artikkelissa vaaditaan.

USA:ssa vammaisuus on heikommasta terveydenhuollosta ja olosuhteista johtuen keskimääräistä yleisempää tummaihoisen väestön keskuudessa.


Takaisin artikkelilistaukseen