Mies makaa keltaisella sohvalla katsoen ylöspäin. Takana näkyy kaksi henkilöä nojaamassa sohvaa vasten.

Urut auki – Salonen soittaa!

Kalle Salonen on ensimmäinen OAF-Akatemian esittelemä taiteilija. Myös Tukilinja on mukana tukemassa Salosen muusikkoutta.

TEKSTI Riitta Skytt ja Helsingin juhlaviikot 2023

KUVA Pekka Elomaa

Artikkeli julkaistu Tukilinja-lehdessä 4/2023

Outsider Art Festival (OAF) lähti vuonna 2020 liikkeelle outsider-taiteen tuotantotalo Pertin Valinnasta. Tammikuussa 2023 se perusti OAF Akatemian, joka mahdollistaa outsider-taiteen tilaamisen tekijöiltä toimeksiantoina.

Koneen säätiön rahoittama taideohjelma tukee kuuden outsider-taiteen tekijän työskentelyä tarjoamalla heille 15 000 euron apurahan, mentorin ja ohjelman koordinaattorin tuen. Tilatut teokset esitetään Outsider Art Festivaaleilla vuosina 2023–2025.

Ensimmäinen OAF Akatemian esittelemä taiteilija on muusikko Kalle Salonen, 41. Hän soittaa Hammond-sähköurkuja ja säveltää. Salosen mentorina toimii pitkän linjan musiikkituottaja ja multi-instrumentalisti Hannu Pikkarainen.

Myös Tukilinja on mukana tukemassa Kalle Salosen muusikkoutta: hän sai keväällä Tukilinjalta apurahan uuteen Hammond-soittimeen.

Palkitut uranuurtajat

Jo vuonna 2014 Saloselle myönnettiin Kynnys ry:n Vimma-palkinto, johon kuuluu Tukilinjan 5000 euron työskentelyapuraha. Raadin palkintoperustelujen mukaan Salosta luonnehti elämänmittainen omistautuminen musiikille. Hän on murtanut omalla esimerkillään kehitysvammaisia kohtaan tunnettuja ennakkoluuloja tekemällä laadukasta ja ammattitaitoista musiikkia.

Myös itse OAF-festivaalille on myönnetty Vimma-palkinto vuonna 2022. Palkintoperusteluissa mainitaan, että tapahtuman myötä taiteen maailmaan on tullut uusia ääniä ja todellisuuksia. Se on tärkeää paitsi vammaisille henkilöille itselleen myös korvaamattoman arvokasta kulttuurille.

Yhteistyö kantaa

Helsingin Hakaniemessä, Pertin Valinnan neuvotteluhuoneessa on valoisa iltapäivä. Korona-aikojen terävät kyynärpäätervehdykset unohtuvat, kun Kalle Salonen ottaa lempeästi kädestä ja sanoo: “Hei, mä olen Kalle.”

Vaikka takana on rankka pressipäivä kuvauksineen ja muine kiireineen, Salonen on hyväntuulinen ja läsnäoleva. Edes ympärillä häärivä dokumenttikuvaaja ei häntä häiritse. Pöydän ääressä Salosen mentori, pipopäinen Pikkarainen hörppii kahvia.

Salonen ja Pikkarainen ovat jo vuosia työskennelleet yhdessä. Pikkarainen on tuottanut kaksi Salosen säveltämää levyä, Cat Sliden, 2013, ja Barracuda Manin, 2016, joilla hän myös soittaa eri instrumentteja. Molemmat levyt ovat saaneet erinomaisia arvosteluja.
“Mehän ollaan julkaistu myös singlejä ja tehty paljon keikkoja ja konsertteja. Uutta on nyt se, että me voidaan keskittyä Kallen sävellystyöhön tarkemmin”, sanoo Pikkarainen.

Tämmönen urkuri

Aikoinaan Pertin Valinnan toimitusjohtaja Teuvo Merkkiniemi tutustutti miehet toisiinsa. “Teuvo alkoi puhumaan, että on tällainen Pikkarainen ja mä mietin, et mikä se sellainen mies on ja sitten menin tutustumaan”, kertoo Salonen.

“Teuvo sanoi, että Lyhty ry:ssä on tämmönen urkuri, mikä alkaa tekemään levyä”, kertoo puolestaan Pikkarainen. “Sanoin, että on kaks asiaa – en ole koskaan tuottanut instrumentaalilevyä ja toinen, en ole koskaan tehnyt kehitysvammaisten kanssa töitä, että en tiedä kuinka onnistun. Teuvo sanoi, että sittenhän sen näkee, et kokeillaan – no loppu on sitten historiaa.”

Liitto taivaassa

Se on enemmän kuin historiaa. Käsi sydämellä voi sanoa, että herrojen yhteistyö on taivaassa solmittu liitto. Esimerkiksi Barracuda Man -levyllä Salosen sähköurkujen keinuva soundi ja Pikkaraisen hivelevä kitara soivat kuin sunnuntai-iltapäivä rakkaan kuumassa kainalossa.
“Kutumusaa”, kehuu netissä musiikkibloggari Rajatapauksia. OAF Akatemian ja Pikkaraisen taiteellisella tuella Saloselta valmistuu nyt kolmas levy.

Groovia Huvilassa

Myös yksi Salosen suurista unelmista toteutuu elokuun 20. päivä. Silloin Salonen avaa Helsingin juhlaviikkojen Huvilassa aivan erityisen illan, jonne hän on säveltänyt musiikkia kolmelle Hammond-urulle ja rytmisektiolle.

Salosen kanssa Hammondeja soittaa kaksi pitkän linjan konkaria: Wigwam-yhtyeestä tuttu Jukka Gustavson ja J. Karjalaisen bändissä soittava Pekka Gröhn. Yhdessä he muodostavat uuden kokoonpanon nimellä Salonen-Gustavson-Gröhn.

Huvilan lavalle nousevat myös Salosen luottopuhaltajat Antero Priha ja Panu Syrjänen sekä rumpalina tuottaja Pikkarainen. Luvassa on ennenkuulumaton kattaus groovaavaa rytmimusiikkia suurella urkusoundilla.

Kolme Hammondia

“Kyllä se on komee juttu pistää kolme Hammond-urkua läjään ja lavalle juhlaviikoille. Siinä on vähän sellasta historian meininkiä. Tää on siinäkin mielessä hyvä juttu, että enää ei varmaan kukaan tuu sanomaan, että Kalle laita nyt se volume hiljemmalle tai älä nyt soita sitä Hammondia!” Salonen kommentoi.

Huvilan erikoisillan päättää rockmusiikin keskeinen biisintekijä, Tuomari Nurmio. Hän avaa lavalla laulukirjansa kohdasta ”sota ja diktatuuri” ja esittää painavia lauluja yhdessä Blosarit-puhallinryhmän ja Spuget-yhtyeensä kanssa.

Kuinka sävelet syntyvät

Pikkarainen kertoo, kuinka Salosen musiikki syntyy: “Kallella voi olla jotkut biisit valmiina ja sitten niitä lähdetään työstämään yhdessä – osa taas on sellaisia, mitä tehdään enemmän kimpassa. Sävellystyö on sitä verkkojen laskua veteen ja verkkojen nostoa… yhdessä katsomista, että mitä sinne on tullut ja siitä sitten äänittämistä. Nyt tehdään ensimmäistä kertaa musiikkia kolmelle Hammondille ja se tulee antamaan paljon rajoja, mutta myös vapauksia.”

“Mä luulen, et se vie aika hyviin tunnelmiin. Toivon, että Hammondit saa huutaa ja soida leveesti ja ettei yleisö kuuroudu”, Salonen sanoo ja hekottelee tyytyväisenä.

Hammondit valloillaan

OAF Akatemian ensimmäisen ohjelmakauden teemana on valta. Salonen ja Pikkarainen vilkaisevat toisiinsa, heitä selvästi huvittaa.

“Kyllä nyt on kysymys Hammondien vallasta”, Pikkarainen toteaa.

“Se on iso valta”, myötäilee Salonen.

Aina ei voi tietää, milloin nämä herrat ovat tosissaan.


Takaisin artikkelilistaukseen