Tuntematon hyökyaalto

TEKSTI Iris Tenhunen

Pääkirjoitus, Tukilinja-lehti 1/2022

Kun nostaa katseensa päivittäin aaltoilevista epidemiauutisista, näkee vähän pidemmälle. Yksi sairausryhmä nousee silloin horisontista kuin hyökyaalto. Sen aiheuttaja ei ole virus ja aalto on itse asiassa jo hulahtanut ylitsemme. Sitä ei vain haluta nähdä.
Koronaepidemia ei ainakaan suomalaisittain hoidettuna muodosta yhtä vakavaa vaaraa kansanterveydelle kuin jatkuvasti lisääntyneet mielenterveyden häiriöt, joiden hoito on suorastaan laiminlyöty. Avun ja tuen sijasta potilasta kohtaa usein musertava epäonnistumisen häpeä. Apua saadakseenkin olisi oltava toimintakykyinen.

Ttuore mielenterveysbarometri kehottaa lisäämään voimavaroja syrjäytymisvaarassa oleville nuorille ja masennuspotilaille. Moni heistä on Tukilinjan apurahan saaja. Vuonna 2021 Tukilinjalta tukea saaneiden yleisin päädiagnoosi oli psyykkinen häiriö (52 %). Muiltakin psyykkinen ongelma usein löytyi lisädiagnoosina.
Jos apua ei saa, tulos voi olla synkkä. Itsemurha on tapaturmien ohella nuorten ikäluokkien yleisin kuolinsyy, ja menetettyjen elinvuosien näkökulmasta itsemurhat ovat ”tavattoman paljon isompi asia kuin koronan aiheuttamat kuolemat”, kertoo Tilastokeskuksen kuolinsyytilastoa tutkinut toimittaja Johannes Blom (HS 10.12.2021).

Tilannekuva on selvä: tämä sairausryhmä kokee suurinta pulaa niin hoidosta kuin muistakin resursseista. Koronaepidemian rajoitustoimet ovat pahentaneet osattomuuden ja heitteillejätön tunnelmia, ja masennus on yleinen reaktio.
Kokemus avusta ja yhteisöön kuulumisesta auttaisivat. Tukilinjan apurahoista moni menikin viime vuonna yhteydenpidon, etätyön ja etäopiskelun mahdollistaviin välineisiin.

Tukilinja-lehdessä 1/2022 kerromme kuluneen vuoden toiminnastamme lisää. Selvitämme myös, mitä monen vammaisen ihmisen mielessä liikkui, kun ensilumi satoi. Tunne ei ollut pelkästään riemastunut! Esittelemme kolme valloittavan persoonallista pukeutujaa ja tutustumme tuensaajiin, esimerkiksi hulvattomaan sarjakuvantekijään Markku Raatikaiseen, SPT-jalkapalloilija Antti Ahoon ja kehitysvammaisiin nettitestaajiin.
Kevät tulee – tullaan mekin ulos eristyksestä ja löydetään taas toisemme niin töissä kuin harrastuksissakin.


Takaisin artikkelilistaukseen