Lapsia tanssimassa värikkäissä asuissa. Osalla on päällään eläinpuvut.

Pienituloiset perheet ahtaalla – Tukilinja mukana tukemassa harrastamista

Tukilinja on mukana harrastustukijoiden verkostossa, jonka jäsenet myöntävät tukea pienituloisille perheille lasten ja nuorten harrastamiseen.

TEKSTI Jaana Vainio

KUVA Timo Aalto

Mieleinen harrastus tukee lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä monin eri tavoin. Se voi vahvistaa itsetuntoa ja sosiaalisia taitoja sekä lisätä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Lapsuus- ja nuoruusiän harrastuksilla voi olla myös kauaskantoisia myönteisiä vaikutuksia mielenterveydelle ja elämässä pärjäämiselle.

Monien lasten ja nuorten mahdollisuudet harrastamiseen vaikeutuvat kuitenkin tulevaisuudessa entisestään muun muassa kustannusten nousun ja korkeiden harrastusmaksujen takia. Hyvän arjen mahdollistaminen lapsille ja nuorille on tärkeää. Tämän vuoksi harrastustukijoiden verkoston jäsenet, joihin Tukilinja-säätiökin kuuluu, tukevat yhdessä lapsia ja nuoria niin paikallisesti kuin valtakunnallisestikin.

Vähävaraisuus voi näkyä sosiaalisissa suhteissa

Pienituloisten perheiden avun tarpeen kasvu on herättänyt harrastustukijoiden verkoston jäsenissä huolta. Kustannusten noustessa pienituloisten perheiden pärjääminen vaikeutuu, eikä lapsilla ja nuorilla ole yhtäläisiä mahdollisuuksia
harrastamiseen. Maksuttomasta harrastustoiminnasta ei aina löydy lapselle mieleistä vaihtoehtoa.

”Lapsille ja nuorille on tärkeää kokea kuuluvansa ryhmään ja joukkoon. Jos näin ei tapahdu, voi jo lapsuudesta asti syntyä ulkopuolisuuden kokemus. Harrastukset ovat tärkeässä roolissa tämän estämisessä”, kertoo Tukilinjaa verkostossa edustava tukikoordinaattori Salla Salmela.

Harrastusten rooli on merkittävä sosiaalisten taitojen sekä yhteistyö- ja vuorovaikutustaitojen oppimisessakin. ”Ilman harrastuksia sosiaalinen konteksti jää usein suppeaksi. Elämä voi myös kaventua, sillä esimerkiksi joukkuelajit ja seuratoiminta laajentavat sosiaalista verkostoa. Harrastukset tuovat elämään myös kaivattuja onnistumisen tunteita.”

Syrjäytymisen ehkäisemistä

Harrastustukijoiden verkoston tavoitteena on tukea lapsia ja nuoria, joille harrastusten ja opintojen kustannukset aiheuttavat haasteita. Verkostossa ovat mukana Tukilinja-säätiön lisäksi muun muassa Tukikummit, Hope ry, Pelastakaa Lapset ry ja SOS-Lapsikylä.

Jokaisella harrastustukijoiden verkoston jäsenellä on omat ehtonsa avustuksille. Yhdistävä tekijänä on lasten ja nuorten harrastamisen tukeminen. ”Meillä harrastamiseen käytettäviä apurahoja myönnettiin viime vuonna lähes 230 000 euroa. Toivomme jatkossa, että lasten ja nuorten harrastamiseen myönnetty määrä kasvaisi tulevaisuudessa. Tämä on yksi syy, miksi liityimme harrastetukijoiden verkostoon, sillä toivomme tunnettuutemme kasvavan myös lapsiperheiden parissa”, Salmela kertoo.

Vuonna 2023 harrastustukijoiden verkoston jäsenet jakoivat yhteensä lähes kolme miljoonaa euroa avustuksia. Apurahojen tarkoituksena on edistää pienituloisten perheiden lasten ja nuorten yhdenvertaisia mahdollisuuksia harrastamiseen, ja samalla ehkäistä eriarvoistumista ja syrjäytymistä.

 

Artikkeli on julkaistu Tukilinja-lehdessä 4/2024.


Takaisin artikkelilistaukseen