Sanalla on sanottavaa

Sanan musiikki käsittelee elämän kipukohtia, joita hän ei toivoisi kenellekään. Nyt hän toimii esimerkkinä muille.

TEKSTI Riitta Skytt

KUVAT Kim Kauppinen, Mika Vallineva, Riitta Skytt

“Uskon aina ihmisten toiseen mahdollisuuteen”, sanoo oululainen artisti ja lauluntekijä Sana eli Sanna Rönnberg, 33. Musiikissaan modernia poppia ja räppiä yhdistelevä Sana kokee saaneensa itse uuden mahdollisuuden, kun raitistui 8 vuotta sitten.

“Tottakai minua harmittaa, että hukkasin kymmenen vuotta elämästäni ja tein ikäviä asioita, mutta jos keskittäisin kaiken energiani niiden miettimiseen, en voisi ikinä tehdä tätä työtä.” Aivan hukkaan vuodet eivät kuitenkaan menneet. Elämänsä syvistä vesistä Sana ammentaa biiseihinsä sanoituksia, jotka koskettavat kuulijoita.
“Aiheita riittää. Käsittelen ihmissuhdeasioita, mielenterveyttä, kiusaamista ja päihteitä. En halua keksiä tarinoita vaan kertoa rehellisesti asioista, jotka ovat tapahtuneet minulle.”

Riimittelijästä ammattilaiseksi

Sana alkoi jo nuorena purkaa pahaa oloaan kirjoittamalla riimejä. Niistä syntyi räppejä, joita hän julkaisi musiikkiportaali Mikseri.netissä. Ajan myötä intohimoinen harrastus kehittyi ammattimaiseksi toiminnaksi. Vuodesta 2017 hän on tehnyt musiikkia yhdessä tuottaja Vesa Hiidenmaan kanssa. Keikoilla Sanan mukana on myös kitaristi, rumpali, tanssijoita ja ääniteknikko.

Sana osallistui silloisen keikkalaulajansa kanssa MTV3:n Suomen X Factor 2018 -kisaan, jossa he pääsivät ensimmäiseen live-lähetykseen asti. Ohjelman jälkeen Sana ymmärsi, että hän haluaa olla itsenäinen artisti ja solisti, ja alkoi tosissaan opiskella laulamista:

“Voin räpätä vaikka pää alaspäin ja takaperin, mutta laulaminen on vaikeampaa. Olen kuitenkin määrätietoisesti mennyt sitä kohti. Nyt olen tyytyväinen, laulut sujuvat jo.”

Pressikuva tatuoidusta naisesta tummissa vaatteissa. Takana on rosoinen, tumma tausta.
Sana on suorapuheinen asennemimmi, jonka musiikissa elämän kipukohdat kääntyvät voimavaroiksi. Tukilinjan apurahalla artisti hankki ensimmäisen oman miksauspöydän.

50 Centin lämppärinä

Sanan uran tähän asti merkittävin onnistuminen oli, kun hänet marraskuussa 2022 valittiin yhdysvaltalaisen, Grammy-palkitun rap-artisti 50 Centin lämmittelijäksi Suomen kiertueelle. Sana kertoo, että 50 Centin eli Curtis James Jackson III:n turvatoimet olivat niin tiukat, ettei tähteä saanut edes lähestyä. Artistin työryhmä kuitenkin ylisti Sanan biisejä ja meininkiä, ja ihmetteli, miksi hän ei ole Suomessa tunnetumpi.
“Kuinka moni pääsee koko elämänsä aikana lämppäämään maailmantähteä? Onhan se ihan käsittämätön juttu, että minä pääsin. En vieläkään oikein tajua miten se oli mahdollista – mutta siellä oltiin!” Sana ihmettelee.

Voimabiisejä Tukilinjan tuella

Musiikkinsa Sana julkaisee omakustanteina. Tähän asti hän on vuokrannut tarvittavia laitteita treeneihin ja keikoille, mikä on kallista ja aikaa vievää. Psykoterapeutti kertoi hänelle mahdollisuudesta hakea Tukilinjalta apurahaa, jotta hän saisi tärkeimmän työssään tarvitsemansa äänentoistolaitteen omaksi.

“Ensin tuntui siltä, että enhän minä voi hakea sitä, jos se on joltain toiselta pois”, Sana sanoo ja näyttää hieman ahdistuneelta.

Terapeutti kuitenkin kannusti Sanaa hakemaan apurahaa.

“Olin jo epätoivoinen. Ja sitten sain apurahan! Hämmentävää – niin siistiä!”

Syksyllä hän kävi Helsingissä äänittämässä uusia biisejä ja kertoi, että niiden joukossa on jälleen mielenterveysaiheinen, vahva kappale. Monet elämässään kovia kokeneet ovat saaneet voimaa ja lohtua hänen sanoituksistaan. Jotkut ovat jopa antaneet tatuoida hänen tekstejään ihoonsa.

“Se tuntuu aika hurjalta. Kun he ovat 80-vuotiaita, niin siellä minun tekstini ovat vieläkin.”

Nainen istuu nojatuolissa farkut ja valkoinen villapaita päällään.
Sanan viesti nuorille on: “Uskokaa itseenne ja tehkää sitä omaa juttuanne. Pitäkää kiinni unelmistanne!”

Vapaaehtoistyötä kouluissa

Sana on itse kokenut rankkaa kiusaamista netissä ja myös päihteistä hänellä on omakohtaista, painavaa sanottavaa. Kokemustensa vuoksi Sanasta on tärkeää auttaa lapsia ja nuoria. Oulun poliisin kanssa hän kiertää vapaaehtoisena paikallisissa kouluissa puhumassa kiusaamisesta ja päihteiden käytöstä.

Nämä aiheet ovat nyt erittäin ajankohtaisia. Tänä syksynä sekä Diakonissalaitos että THL ovat tiedottaneet nuorten kasvaneesta huumeiden käytöstä ja nuorten huumekuolemien lisääntymisestä. Sana on huomannut saman ongelman:

“Ymmärtääkseni alkoholinkäyttö on vähentynyt mutta huumeiden käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti, nimenomaan kaiken maailman nappikaupat. Yritän painottaa, että ikinä et voi tietää, mikä se pilleri on ja mitä siitä seuraa. Se voi olla se viimeinen pilleri. Jos saisin lapset ja nuoret uskomaan, että älkää kokeilko, koska se harmittoman tuntuinen kokeilukin voi olla kohtalokas.”

Puhu aikuisen kanssa

Jos lapsilla ja nuorilla on ongelmia tai kotona käytetään liikaa päihteitä, Sana kehottaa puhumaan turvallisen aikuisen kanssa, on se sitten opettaja tai terveydenhoitaja.

”Jos puhuu vain kavereilleen, niin eivät he osaa käsitellä asioita oikealla tavalla. Jos ei uskalla puhua kellekään, minulle voi laittaa viestiä Instagramin viestiboxin kautta. Sitten yhdessä mietitään, että mitä tehdään. Viestejä tulee aika paljon, mutta aina minä niihin vastailen. Jos olen ainoa ihminen, kelle he uskaltavat puhua, niin sitten se on kannettava.”

Kappaleesta tunnushymni

Sana julkaisi viime vuonna kappaleen nimeltä Uudestaan. Sen kertosäkeessä laulaa Oulun NMKY:n lapsikuoro Lauluflikat.

“Alusta asti oli selvää, että mukaan tulee lapsikuoro. Lapset laulavat, ettei maailma ole reilu paikka, että täällä tapahtuu myös ikäviä asioita”, Sana kertoo.

“Kukaan ei ole yksin ja kaikesta selvitään!”

Kappale käsittelee myös ADHD:tä ja alkoholismia, mutta pohjavire on kaikesta huolimatta toiveikas ja myönteinen. Irti huumeista ry otti biisin Youtube-kanavansa Huumekulma-keskustelujen tunnusmusiikiksi. Facebookin ADHD-ryhmässä kappaleesta innostuttiin niin, että se nimitettiin ADHD-anthemiksi eli tunnushymniksi.

“Pointti on just se selviäminen – et vaikka kaadun, niin nousen aina uudestaan. Meille kaikille tulee elämän aikana vastoinkäymisiä. Kukaan ei ole yksin ja kaikesta selvitään!”

Artikkeli on julkaistu Tukilinja-lehdessä 6/2023.


Takaisin artikkelilistaukseen