Nainen istuu ruokapöydän ääressä, jossa on keltaisia tulppaaneja maljakossa.

Amanda Kotaja suuntaa paralympialaisiin – testaa ratakelaajan herkullinen kakkuresepti

Ratakelaaja Amanda Kotaja on yksi Suomen mitalitoivoista Pariisin paralympialaisissa. Lahjakkaalla paraurheilijalla on takanaan useita mitaleita aina EM-kilpailuista paralympialaisiin asti. Urheilullisten saavutusten lisäksi Kotaja on myös lahjakas leipuri.

TEKSTI, KUVAT JA VIDEO Riitta Skytt

Helsingin Vuosaaressa ratakelaaja Amanda Kotajan, 29, seinän kokoisesta ikkunasta tulvii keväistä valoa, kun hän viimeistelee keittiön puolella herkullisen näköistä juustokakkua. Hyllyllä kimaltelee Vuoden Nuori urheilija 2015 pokaali, mutta kaikkia Amandan voittamia
mitaleita ei ole esillä.

“No – minulla on neljä maailmanmestaruutta ja Euroopan mestaruuksia on…” Amanda jää miettimään lusikka kädessä: “Apua – minunkin pitää aina vakoilla Wikipediasta, kuinka paljon niitä on.” Häntä naurattaa, mutta sitten kuorrutteen levittäminen vie hänen koko huomionsa.

Amanda on voittanut 100 m pyörätuolikelauksen paralympiahopean Tokiossa vuonna 2020. MM-kilpailuista hänellä on neljä kultaa ja kolme hopeaa, lisäksi EM-kilpailuista neljä kultaa, yksi hopea ja kaksi pronssia. Nyt on tähtäimessä elokuussa alkavien paralympiakisojen 100 metrin ratakelauksen voitto.

“Kaikki, mitä nyt tehdään, tehdään sitä varten,” Amanda sanoo. “Syksyn ja talven aikana kehitetyn pohjakunnon päälle treenataan tarvittava kisakunto. Tekniikkaa hiotaan ja mitä lähemmäs kesää mennään, aletaan kehittää räjähtävää voimaa.”

Amanda on kotoisin Vampulasta. Hänen vanhempansa viljelevät siellä ruusuja, joista he valmistavat käsityönä ruusun terälehtihilloa. Tätä luomutuotetta myydään hyvin varustetuissa kaupoissa ja viedään moniin Euroopan maihin ja lisäksi Etelä-Koreaan.

Amanda kuorruttaa juustokakun tuoksuvalla ruusun terälehtihillolla ja kertoo, että kakku sopii vaikkapa äitienpäiväksi tai muihin kevään juhliin. Hän harrastaa ruoanlaittoa, leipomista ja käsitöitä ja rentoutuu katselemalla kokkiohjelmia tv:stä.

“Kilpailut aina viehättävät, Kokkisota on ollut lemppariohjelmiani. Siihen olisi hauskaa päästä osallistumaan.”

Nainen istuu ruokapöydässä, jossa on juustokakku. Pöydällä on myös keltaisia tulppaaneja.
Ratakelaaja Amanda Kotajan kakku kuorrutetaan ruusun terälehtihillolla, jota valmistavat hänen vanhempansa.

Amandan ruusuinen appelsiinikakku

AINEKSET:
1 prk (120 g) Finnish Plant
Ruusun terälehtihilloa
100 g Digestive- tai Marie-keksejä
50 g voita
2 dl kuohukermaa
400 g appelsiinituorejuustoa
3/4 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 appelsiinin kuori ja mehu
5 liivatelehteä

 

NÄIN VALMISTAT:
1. Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita sulatettu voi keksimuruihin.

2. Pingota leivinpaperi 18-20 cm irtopohjavuoan pohjaan ja painele keksimassa vuokaan.

3. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

4. Laita liivatelehdet likoon kylmään veteen.

5. Vaahdota kerma.

6. Pese appelsiini huolellisesti ja kuivaa. Raasta kuoren oranssi pinta ja purista mehu.

7. Vatkaa toisessa kulhossa yhteen juusto, sokeri, vaniljasokeri, appelsiinin kuoriraaste ja puolikkaan appelsiinin mehu.

8. Kääntele kermavaahto juustoseoksen joukkoon.

9. Kuumenna 2 rkl appelsiinin mehua. Sekoita liivatteet kuumaan mehuan. Lisää seos ohuena nauhana täytteeseen koko ajan sekoittaen.

10. Kaada täyte keksipohjan päälle. Peitä kelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään pariksi tunniksi tai mieluiten yön yli.

11. Kun täyte on hyytynyt, lämmitä ruusun terälehtihilloa mikrossa vain sen verran, että se muuttuu hieman löysemmäksi. Anna jäähtyä hetki. Kaada hillo kakun päälle ja levitä tasaiseksi. Nosta kakku hyytymään jääkaappiin noin puoleksi tunniksi. Koristele makusi mukaan tai tarjoa sellaisenaan.

 

Amanda Kotaja on yksi Suomen mitalitoivoista Pariisin paralympialaisissa. Tokion paralympialaisissa vuonna 2020 Kotaja saavutti T54-luokan sadan metrin ratakelauksessa hopeaa. Videolla Kotaja kertoo kisahistoriastaan paralympialaisissa.

 

Artikkeli on julkaistu Tukilinja-lehdessä 2/2024.


Takaisin artikkelilistaukseen