Mannerlaatat liikkuvat

Tukilinja-lehden pääkirjoituksessa nostetaan esiin kaksi isoa muutoshanketta vammaisten työllistämiseksi.

TEKSTI Iris Tenhunen

Pääkirjoitus Tukilinja-lehti 3/20221

Jo lähes 30 vuotta on odotettu linjanvetoa osatyökykyisten ihmisten työllistämisessä, ja tänä keväänä se sitten tuli: Välittäjä Oy, valtionyhtiö, joka alkaa välittää osatyökykyisiä työmarkkinoille. Toinen hallituksen iso hanke on edellyttää saman kohderyhmän työllistämistä julkisia hankintoja kilpailutettaessa.

Tämän kokoisia uudistuksia ei vammaisten kohdalle ole osunutkaan sitten EU-jäsenyyden, jonka myötä alettiin järjestämään suomalaisillekin vammaispalveluja. Työelämä ei kuitenkaan tuolloin vielä lämmennyt ottamaan vammaisia vastaan työpaikoille. Hoiva-ajattelu ei väistynyt, vaikka vammainen ihminen ei lähtökohtaisesti ole sen sairaampi kuin muutkaan.

Toivotaan, että kaikki lähtevät näihin hankkeisiin ennakkoluulottomasti mukaan, ja että ne johtavat kymmenien tuhansien sellaisten työhakijoiden työllistymiseen, joilta se ei muutoin olisi onnistunut. Työllistymisen tukeminen ei ole halpaa, mutta temppuilua se ei ole. On paljon kalliimpaa yhteiskunnalle makuuttaa työkykyisiä ihmisiä kotona laitostumassa ja syrjäytymässä.
Kyselimme vammaisoikeuksiin erikoistuneelta lakimies Jukka Kumpuvuorelta, mitkä asiat nyt eniten kiikastavat vammaisten ihmisten elämässä. Selvitimme myös, miksi vammaiset ovat Suomen toiseksi vihatuin väestöryhmä muualta muuttaneiden jälkeen – ja mitä sille voisi tehdä. Autamme rakentavaa keskustelua alkuun selvittämällä, onko vammaisista puhuttaessa sanoja, jotka olisi parempi jättää sanomatta.

Kesämieltä emme kuitenkaan unohtaneet! Suvisiin tunnelmiin virittää esimerkiksi nuoren kilparatsastajan Laura Kangasniemen tarina siitä, miten unelmista kannattaa pitää kiinni vastamäessäkin. Esittelemme myös Punkaharjulle perustetun tunnelmallisen Hobitti-kahvilan, jota pitää lyhytkasvuinen leipuriyrittäjä Susanna Lindroth. Taiteilija Toni Kitiltä voimme puolestaan kaikki oppia elämäniloa, rohkeutta ja leppoisaa suhtautumista erilaisuuteen.

Näillä eväin: Hyvää kesää kaikille! Ollaan ihmisiksi ja nautitaan niin lämmöstä kuin sateestakin.


Takaisin artikkelilistaukseen