Kuva joukkueesta kädet pystyssä iloiset ilmeet kasvoillaan.

Kohti turnauksia

Tukilinjan apurahalla menestyksekäs FC Uniikit hankki varusteita.

TEKSTI Lauri Jaakkola

KUVA Levi Vepsä

Artikkeli julkaistu Tukilinja-lehdessä 4/2023

Kun urheiluseuraan perustetaan joukkue erityistä tukea tarvitseville harrastajille, on tärkeää, että ryhmällä on riittävästi valmentajia. Pelaajien taito-, ikä- jo kokoerot voivat olla suuria ja osa tarvitsee enemmän tukea kuin toiset. Lohjan Pallon soveltavan jalkapallon joukkueessa FC Uniikeissa tämä puoli on hoidettu mallikkaasti.

”Olemme saaneet valmentajiksi seuramme tyttöjunioreita. He ovat tulleet mukaan noin 15-vuotiaina ja lopettaneet siirtyessään opiskelemaan Lohjan ulkopuolelle. Sitten tulee uudet tilalle”, kertoo FC Uniikkien joukkueenjohtaja Pasi Latva. ”Nytkin on neljä innokasta tyttöjunioria remmissä. He hoitavat treeneissä tekniikkapuolen, mikä on heillekin hyvää kouluttautumista. Minä ja vaimoni Saara olemme sitten tukena pelaajille, jotka kaipaavat enemmän tukea.”

Yksi toimivan systeemin taustatekijöistä on se, että joukkuetta perustamassa ollut Mikko Koivisto toimii nykyään seuran puheenjohtajana.

”Hyvin olemme saaneet tukea LoPalta. Paitsi että olemme saaneet valmentajia junioreista, olemme saaneet pidettyä harjoitusajat samalla paikalla. Meidän pelaajille tutut rutiinit ovat tärkeitä”, Pasi Latva toteaa.

Kun FC Uniikit aloitti toimintansa keväällä 2018, joukkuetta markkinoitiin mm. paikallisessa perhekeskuksessa ja erityiskoulussa. Moni noin kymmenestä vakituisesta pelaajasta on ollut mukana alusta saakka.

”Lohjalla ei ollut entuudestaan hirveän paljon urheilutoimintaa erityisryhmille. Kysyntää oli ja pelaajat ovat viihtyneet tosi hyvin. On tärkeää, että on oma joukko, johon tuntee kuuluvansa”, Pasi Latva sanoo.

Pasi ja Saara Latvan poika Lauri aloitti FC Uniikeissa syksyllä 2018.

”Ennen olin puolustajana, mutta nykyään hyökkään, koska olen siinä aika hyvä. Saan melkein joka treeneissä tehtyä ainakin yhden tai kaksi maalia”, Lauri kertoo.

Pelejä kilpailuhenkinen Lauri toivoisi paljon lisää. Soveltavassa jalkapallossa ei Suomessa kuitenkaan pelata sarjaa vaan yksittäisiä turnauksia.

”Kolme kertaa olemme olleet Hämeenlinnassa SM-turnauksessa ja kaksi kertaa on voitettu. Voittaminen on minulle tärkeintä. Oma sarja olisi hyvä juttu, olisi oikeasti jotain, mihin voi panostaa.”

Nuorille pelaajille halutaan jatkossa perustaa oma ryhmä, ettei joukkueen ikähaitari olisi niin suuri.

Tätä silmällä pitäen FC Uniikit haki keväällä Tukilinja-säätiön ja Paralympiakomitean Startti-stipendiä. Apurahalla se hankki maalivahdin hanskoja sekä sisäpeliin tarkoitettuja futsal-palloja, koska talvisin treenataan sisätiloissa. Kesäksi hankintalistalla oli uusia palloja ja ensiaputarvikkeita.


Takaisin artikkelilistaukseen