Mies ja nainen metsässä ison puun edessä.

Hobittien herkut

Perinteiset, mehevät mokkapalat ovat Hobitti-kahvilan suosituimpia leivonnaisia.

TEKSTI Riitta Skytt

KUVA Panu Pahkamaa

Artikkeli julkaistu Tukilinja-lehdessä 3/2023

Hobitti-kahvila alkunsa vuonna 2013 neljän lyhytkasvuisen ystävyksen porukassa, joka pisti pystyyn pop up -kahvilan, kertoo Susanna Lindroth-Qvintus, 42. Kahvilaidea jäi kytemään Susannan mieleen ja kun hän tutustui Punkaharjulla asuvaan Reima Qvintukseen, 43, he päättivät yhdessä herättää sen henkiin.

Pariskunta teetti ammattiopistossa kahvilakärrin, jolla oli tarkoitus kierrellä kesätapahtumissa. Kärrin kuskaaminen kahveineen ja kakkuineen oli kahdelle lyhytkasvuiselle kuitenkin raskasta hommaa, joten he tarvitsivat auton.

Susanna oli kuullut Tukilinjasta, josta voisi hakea apurahaa yrittäjämäiseen toimintaan. Voi sitä ilon ja onnen määrää, kun vastaus tuli! Tukilinja myönsi auton hankintaan osa-apurahan ja loput he pystyivät rahoittamaan itse. Hopeanuoleksi ristityllä autolla Susanna ja Reima kuljettivat Hobitti-kahvilaa tapahtumasta toiseen.

“Siitä Tukilinjan apurahasta oli iso hyöty. Varmaan meillä ei ilman sitä edes olisi tätä firmaa, ei me oltaisi päästy Savonlinnaan ilman autoa”, Susanna sanoo.

Jokin vuosi sitten Reima ja Susanna ostivat Ala-Särkilahdelta pienen maatilan, jonka vanhassa hevostallissa he nyt pitävät kesäisin Hobitti-kahvilaa. Tänä kesänä on tarjolla myös majoitusta kunnostetussa hirsiaitassa. Pihalla on tilaa parille asuntovaunulle ja telttaillakin sopii. Herkullisten leivonnaisten lisäksi kahvilasta saa aamiaisen ja keittolounaan.

Mokkapalat

Perinteiset, mehevät mokkapalat ovat Hobitti-kahvilan suosituimpia leivonnaisia.

POHJA
4 munaa
4 dl sokeria
250 g voita tai maidotonta margariinia
2,5 dl maitoa tai kauramaitoa
7,5 dl vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
4 rkl kaakaojauhetta

Sulata voi ja anna jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Kääntele sulatettu voi, maito ja jauhot muna-sokerivaahtoon nuolijalla. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia. Jäähdytä ennen kuorruttamista.

KUORRUTUS
500 g tomusokeria
100 g voita tai leivontamargariinia
5 rkl kylmää kahvia
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria

Sulata voi ja anna jäähtyä. Sekoita tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri keskenään. Lisää joukkoon kahvi ja voisula, sekoita tasaiseksi ja levitä pohjan päälle.
Koristele mokkapalojen pinta heti ja anna kuorrutuksen jähmettyä hetki ennen mokkapalojen leikkaamista. Koristeeksi sopivat esimerkiksi tuoreet marjat tai nonparellit.


Takaisin artikkelilistaukseen