Poika seisoo golfsimulaattorin edessä musta kauluspaita päällään.

Golfin lumoissa

Golf toi 15-vuotiaan Oliver Palinin takaisin urheilun pariin sydämensiirron jälkeen. Tukilinja auttoi häntä mailojen hankinnassa.

TEKSTI Jasmin Koskinen

KUVAT Maarit Laakkonen

Porin kupeessa Luvialla asuva Oliver Palin, 15, on ollut lapsesta saakka innokas liikkuja. Urheilullisessa perheessä kasvanut nuori ehti harrastaa muun muassa jalkapalloa, salibandya ja jääkiekkoa ennen kuin hän joutui liikuntakieltoon sairastamansa sydänlihassairauden, hypertrofisen kardiomyopatian vuoksi.

Lopulta sairaus kehittyi niin pahaksi, että tuolloin 9-vuotiaalle pojalle oli tehtävä sydämensiirto. Vaativan elinsiirron yhteydessä hän halvaantui niskasta alaspäin.

Leikkauksesta liikuntavamma

Kuntoutuksen avulla liikuntakyky on pikkuhiljaa palautunut, mutta urheilussa Palinin on nykyään huomioitava haasteet etenkin jalkojen heikentyneen voiman ja kestävyyden kanssa.

Oltuaan neljä vuotta pois liikunnan parista hän on viime vuosina päässyt taas pelaamaan liikuntarajoitteiselle harrastajalle ystävällistä golfia, jota oli myös aiemmin pelannut muiden lajiensa lomassa. Palin palasi golfviheriöiden lyhyille kentille vuonna 2022.

”Äiti ehdotti, että mennään taas kokeilemaan, ja siitä se jotenkin vain lähti”, hän muistelee.

Apua golfseurasta

Koko golfkentän kiertäminen ei häneltä onnistu omin jaloin, mutta läheiseltä Kalafornian kentältä on löytynyt mahdollisuuksia ja apua harrastamiseen. Golfin peluusta on tullut sittemmin myös osa Palinin kuntoutusta.

”Seurasta olemme saaneet korvaamatonta tukea esimerkiksi auton käyttöön pelaamisessa ja Oliver on hyvässä valmennuksessa. Meillä ei varsinkaan kesäisin nyt muuta tehtäisi kuin pelattaisi golfia, naurahtaa Oliverin äiti Marjukka Palin.

Ratkaisuna paragolf

Kesällä 2023 Palin koetti aloittaa golfissa kilpailemisen tavallisissa Golfliiton kilpailuissa. Niissä ei kuitenkaan onnistu auton käyttö kenttää kiertäessä, ja Oliver olisi päässyt pelaamaan vain lyhyen radan yhdeksän väylää. Omanikäisiä pelikavereitakaan ei löytynyt.

Mahdollisuudet aukenivat, kun Palinit löysivät paragolfin. Suomessa on vuodesta 2015 lähtien tarjottu toimintarajoitteisille pelaajille suunnattua matalan kynnyksen kilpailutoimintaa ensin E-Tour- ja myöhemmin Respecta Tour -nimellä. Vuonna 2022 tarjolle tuli myös kehitysvammaisten pelaajien Unified Tour.

Toimintaa on kehitetty etenkin 2020-luvun alkuvuosina HCP Golf ry:n toimesta sekä Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman Toimintarajoitteisten golfliikunnan edistäminen 2021–2022 -hankkeen voimin.

Poika lyö golfpalloa simulaattorissa.
Talvisin Oliver keskittyy harjoittelemaan lyöntitekniikkaa Kalafornian golfstudiossa. Kun lumet sulavat, odottaa ensimmäinen kisareissu ulkomaille, Tanskaan.

Vastaanotto rohkaisi

”Näin äidin silmin katsottuna valtava yhteisöllisyys on ollut yksi paragolfin parhaita puolia – niin lapset kuin vanhemmatkin puhaltavat aina yhteen hiileen”, Marjukka Palin kertoo.

Äiti kuvaa poikansa itsevarmuuden kasvaneen sitä mukaa, kun paragolfin kilpailuissa on pärjännyt hyvin ja on tullut onnistumisia aiemmin läpikäydyn rankan polun jälkeen.

”Oliver on otettu todella hyvin mukaan paragolfin rinkiin, mikä on lisännyt innostusta entisestään. Viime kesänä tulimme Tampereen kisoista suoraan oman kentän hyväntekeväisyysgolfiin, jossa pelattiin ympäri vuorokauden golfia yhdessä somevaikuttajien kanssa. Poika nukkui välillä golfautossa, jotta jaksoi taas pelata.”

Uudet mailat siivittävät

Paragolfissa sukeutunut peliura on tuonut mukanaan tarpeen päivittää pelivälineitäkin. Helmikuussa 2024 Palinit pääsivät hankkimaan Oliverille uudet mailat Tukilinjan Startti-stipendin ja paikallisen Lions-klubin tuen avulla.

”Pelasin isän vanhoilla Wilsoneilla, joissa ei ollut esimerkiksi ollenkaan driveria ja muutama maila oli haljennut”, kertoo Oliver. ”Nyt löytyy kaikki ja uudet mailat ovat olleet hyvät.”

Palinit sanovat mailojen auttaneen selkeästi Oliverin pelaamisen edistymisessä.

Mistä golfkärry?

Vielä löytyy silti haasteita ratkaistavaksi: kun golfkenttä ei alkukeväästä, alkukesästä ja loppukesästä ole kuivana, ei autolla pääse kenttää kiertämään. Silloin Oliver tarvitsisi reiältä toiselle liikkumiseen kevyemmän, sähkökäyttöisen golfkärryn. Se tukisi myös Oliverin kokonaiskuntoutusta. Tavoitteena on, että tulevaisuudessa autoa ei tarvittaisi ollenkaan etenkään tasaisilla kentillä.

Seuraavaksi Palineilla onkin selvityksessä, miten ja mistä mahdollistuisi tuki myös kärryn hankintaan.

Näiden viimeistenkin haasteiden ratkaiseminen on noussut entistä tärkeämpään asemaan, kun Oliverin nälkä on pelatessa kasvanut. Hän kertoo unelmakseen päästä edustamaan Suomea paragolfin pelaajana myös maailmalle ja isoihin kisoihin.

Tanskaan kisoihin

Ensimmäinen etappi kansainvälisellä peliuralla on jo ovella: Palin on lähdössä Suomen Special Olympics -joukkueen mukana pelaamaan golfia Tanskan Frederikshavnissa 24.–25. toukokuuta käytäviin Special Olympics Sports Festival -kilpailuihin.

”Pelireissu ei jännitä, pitää vain miettiä, että pelaa hyvin”, Oliver pohtii.

Vaikka rauhallisen kylmäpäisellä nuorella on katse jo tulevaisuudessa, kysymykseen siitä, mikä golfissa on kaikkein parasta, hän vastaa:

”Kyllä se on se, kun pelaa hyvän pelin.”

 

Kirjoittaja on Suomen Paralympiakomitean viestintäpäällikkö.

Artikkeli on julkaistu Tukilinja-lehdessä 2/2024.


Takaisin artikkelilistaukseen