Nainen rapsuttaa kultaista noutajaa kaulalta. Koiralla on päällään sininen autismikoira -liivi.

Autismikoira vanhempien apulaisena – Vinkit koulutukseen osallistumiseen

Autismikoira helpottaa arkea esimerkiksi psyykkisesti kuormittavissa tilanteista. Nimestään huolimatta autismikoirat soveltuvat myös kaikkien neuropsykiatrisen tuen tarpeessa olevien tai muuten tukea tarvitsevien lasten perheisiin.

TEKSTI Maria Tuomialho

KUVAT Ella Natalie Photography

Autismikoirat ovat Suomessa vielä suhteellisen tuore asia, sillä ensimmäiset koirat koulutettiin vuonna 2017. Autismikoirakurssin käyneitä perheitä koirineen on nyt noin 90, kertoo Suomen Autismikoira ry:n kurssikoordinaattori ja autismikoirakurssin vastuukouluttaja Susanna Hämäläinen.

Näyttökokeet hyväksytysti suorittaneita koiria, jotka ovat saaneet oikeuden käyttää autismikoiran työliivejä on tällä hetkellä 12. Lisäksi on muutamia autismikoirien näytöt suorittaneita pr-koiria, kuten Hämäläisen oma labradorinnoutaja Roosa.

Suomessa autismikoirat ovat perheiden omia koiria ja perheet kustantavat myös koiran koulutuksen itse. ”Noin vuoden kestävä autismikoirakurssi on pyritty räätälöimään mahdollisimman esteettömäksi, jotta kurssin voisi suorittaa joustavasti arjen ohessa”, Hämäläinen kertoo.

Yleisimmin autismikoira on rodultaan labradorinnoutaja niiden helpon koulutettavuuden ja sopivan koon vuoksi. Laumanvartijakoiraa ei suositella autismikoiraksi vahti- ja suojeluviettiensä takia. ”Autismikoira on koulutettu perheen vanhempien apulaiseksi. Autismikoirat soveltuvat nimestään huolimatta kaikkien neuropsykiatrisen tuen tarpeessa olevien tai muuten tukea tarvitsevien lasten perheisiin. Tällä hetkellä autismikoirakurssille pääsyyn vaaditaan vain tuen tarve.”

Nainen istuu labradorinnoutajan kanssa rappusilla. Koiralla on päällään sininen autismikoira-liivi.
“On ollut valtavan palkitsevaa nähdä perheiden koirista saama hyöty. Monet tunneromahduksesta johtuvat meltdownit ovat jääneet kokonaan pois, kun koira oppii ennakoimaan tilanteita”, kertoo autismikoirakurssin vastuukouluttaja Susanna Hämäläinen.

Koira tunnistaa tunteita

Autismikoirat koulutetaan positiivisella vahvisteella. Työnteon pitää olla koirasta mukavaa ja koulutuksella pyritään tukemaan koiran itseohjautuvuutta. Koirat oppivat seuraamaan katsetta, lukemaan tilanteita ja tunnistamaan tunteita. Ne oppivat menemään jo varhaisessa vaiheessa lapsen tueksi, jolloin usein vältetään tilanteiden eskaloituminen, selventää Hämäläinen.

”On ollut valtavan palkitsevaa nähdä perheiden koirista saama hyöty. Hyödyn huomaa jo koulutuksen aikana. Monet tunneromahduksesta johtuvat meltdownit eli melttarit ovat jääneet kokonaan pois, kun koira oppii ennakoimaan tilanteita.”

Apua kuormittavissa tilanteissa

Suomen Autismikoira ry teetti vuonna 2023 kyselyn autismikoirakurssin käyneille perheille. Tarkoituksena oli selvittää perheiden saamia hyötyjä autismikoirakoulutuksen jälkeen. Suurin osa vastanneista perheistä koki, että koirasta on ollut erityisesti hyötyä psyykkisesti kuormittavissa tilanteista.

”Autismikoirilla ei kuitenkaan vielä ole virallista hyötykoiran statusta. Tämän vuoksi omistajien pitää itse selvittää, mihin heidän koiransa saa tulla mukaan. Autismikoirat ovat saaneet yksittäisiä lupia mennä esimerkiksi lapsen tueksi kauppoihin, toimintaterapiaan, sopeutumisvalmennukseen ja jopa lentokoneen matkustamoon”, Hämäläinen kertoo.

Kiinnostuitko autismikoirakoulutuksesta? Katso lisätietoa täältä.

Artikkeli on julkaistu Tukilinja-lehdessä 4/2024.


Takaisin artikkelilistaukseen